Hondshaai

Hondshaai aangespoeld in Den Helder

Ecomare
1-DEC-2015 - Een bijzondere vondst op het strand van Den Helder. Remon Arents vond afgelopen weekend een hondshaai in de branding. Het was een jong exemplaar. Remon schatte het diertje op 40 centimeter. Volwassen hondshaaien kunnen 1 meter lang worden. Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. Ze leven ook in de Noordzee. Toch komt het niet zo vaak voor dat er een op het strand aanspoelt.

Bodemhaai
Hondshaaien vind je voornamelijk dicht bij de zeebodem. Daar zoeken ze naar kreeftachtigen, kleine vissen, schelpdieren en wormen. Jonge hondshaaien geven de voorkeur aan ondiep water, volwassen dieren zitten liever in dieper water.

Eieren
De eieren van deze haai vind je soms in de vloedlijn op het strand. Ze zijn olijfkleurig. Met de uitsteeksels aan de punten heeft het ei vastgezeten aan een steen, een scheepswrak of aan wier. Meestal zijn de eieren die je op het strand vindt leeg. Er zit dan een scheur in waar de jonge haai door naar buiten is gekropen. Heel soms zit de haai er nog in. Door het doorschijnende eikapsel kun je die dan duidelijk zien zitten.

Haaien in de Noordzee
Je zou het niet echt verwachten misschien, maar in de Noordzee leven best veel verschillende haaiensoorten. Haaien hebben een slechte naam, maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten die echt gevaarlijk kunnen zijn. Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk, zoals de doornhaai, de gladde haai en de hondshaai. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over hondshaaien en andere haaien in de Noordzee.

Tekst: Ecomare