atalanta op rotte appel

Help atalanta met een rotte appel

De Vlinderstichting
21-DEC-2015 - De kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog zitten met kerst normaal gesproken verscholen in een schuur, een holle boom, in een conifeer of tussen klimop te overwinteren. Maar dit jaar begint de winter niet in december en zijn er nog dagelijks vlindermeldingen. Op de warmste 17 december ooit werden maar liefst 6 soorten vlinders gezien.

Zonder zon kunnen vlinders, zoals hier citroenvlinder, niet actief zijn, zelfs niet bij 15 gradenDe gemiddelde temperatuur ligt al sinds het begin van de maand bijna tien graden boven normaal. Bijna elke dag in december zijn er dan ook vlinders gezien. Door de hoge temperaturen zijn de vlinderoverwinteraars citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia nog niet in winterslaap gegaan. Als het zonnig is worden ze actief en kunnen we ze zien fladderen of zonnen op een beschutte plek. Veel atalanta’s, die normaal gesproken naar het zuiden trekken, zijn nog in ons land gebleven. Ook zijn er klein en groot koolwitjes gezien. Waarschijnlijk zijn deze vlinders, die normaal gesproken als pop overwinteren, door de hoge temperaturen veel te vroeg uit de pop gekomen. 

Dagpauwoog, hier op de in de winter bloeiende ViburnumWe krijgen regelmatig de vraag of het goed is voor de vlinders, dat ze nog zo lang door kunnen vliegen. Dat is helaas niet zo. Vlinders verbruiken energie door te vliegen. In de zomer kunnen ze deze energie aanvullen door nectar uit bloemen te drinken. Maar in december is niet erg veel nectar meer te halen, dus gaan ze uiteindelijk minder fit de winter in. Het is dus beter voor de vlinders als de temperatuur daalt. Als het koud wordt en ze in winterslaap gaan, wordt hun hele lijf ingesteld op zo min mogelijk verlies en dan hebben ze de grootste kans om te overleven.

Kleine vos op winterheide, ook in december bloeiend

We kunnen in de inrichting van onze tuin wel rekening houden met vlinders in de winter. Door klimaatverandering zien we eerder in het jaar vlinders verschijnen en ze vliegen langer door, dus moeten we zorgen dat er het hele jaar voedsel voor ze is. Bloeiende planten van januari tot en met december is gewenst. Er zijn planten als bijvoorbeeld winterheide en Viburnum, die in de winter bloeien en op die manier voor brandstof zorgen voor vlinders.

Voor de atalanta kunnen we ook rot fruit neerleggen. Steeds meer blijven atalanta’s in de winter in ons land in plaats van in het najaar te vertrekken naar zuidelijker streken. Ze hebben geen winterslaap en worden bij hoge temperaturen snel actief. Atalanta’s zijn gek op rottend fruit en door rotte appels, bananen en druiven buiten op een schaaltje neer te leggen kunnen ze daar energie verzamelen. Daardoor hebben ze een grotere kans dat ze de winter overleven en zich in het voorjaar weer succesvol kunnen voortplanten.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: atalanta op rotte appel)