bruin zandoogje primair

Winnaars, maar vooral verliezers bij dagvlinders in 2015

De Vlinderstichting
4-JAN-2016 - Nog even terug naar vorig jaar, 2015. Dit was een uiterst matig vlinderjaar. Van de afgelopen 26 jaar leverden alleen 2012 en 2008 per route nog minder vlinders op in het Landelijk Meetnet Vlinders. Veel soorten deden het dan ook duidelijk minder dan in 2014, maar er waren een aantal lichtpuntjes.

Aantal vlinders per week in de routes van het Landelijk Meetnet Vlinders, rood = 2015, blauw = gemiddelde 1990 - 2014Al vanaf 1990 worden er door vrijwillige veldmedewerkers verspreid door het hele land wekelijks op vaste routes vlinders geteld van april tot oktober. Doordat jaar in jaar uit op vele honderden locaties op dezelfde manier wordt geteld kunnen we goed vergelijken. 2015 (rode lijn) leek een heel normaal vlinderjaar te worden, want tot juni (week 23) waren er zeker niet veel minder vlinders dan normaal. Maar vanaf die week lag het aantal getelde vlinders steeds onder het langjarige gemiddelde (blauwe lijn).

Zoals elk jaar is het bruin zandoogje de meest waargenomen vlinder op de routes. Er werden in 2015 maar liefst 46.516 geteld. De aantallen zijn altijd erg hoog, maar bruin zandoogje komt niet op alle routes voor. Het klein koolwitje komt wel op veel meer plaatsen voor, maar omdat deze nooit, zoals bruin zandoogje wel heeft, met tientallen of zelfs honderden bij elkaar zit, zijn van deze soort niet eens 20.000 vlinders genoteerd. De top vijf wordt gecompleteerd door klein geaderd witje (15.837), koevinkje (12.945) en icarusblauwtje (10.568).

Al de genoemde soorten uit de top vijf zijn in 2015 minder gezien dan in het goede vlinderjaar 2014. Dit geldt ook voor 14 andere soorten. Stabiel vergeleken met het jaar ervoor waren tien soorten, terwijl er zes waren die het duidelijk veel beter deden. Verheugend is wel dat er bij die zes winnaars een aantal erg zeldzame en bedreigde soorten zit, zoals spiegeldikkopje, kommavlinder, grote parelmoervlinder en heideblauwtje. Ook geelsprietdikkopje en boomblauwtje deden het in het afgelopen jaar beter dan in 2014.

De winnaars van 2015, v.l.n.r. boven: grote parelmoervlinder, heideblauwtje & boomblauwtje, beneden spiegeldikkopje, geelsprietdikkopje & kommavlinder

De citroenvlinder wordt de laatste vijf jaar steeds meer gezienDe citroenvlinder is een soort die vanaf 1990 vele jaren achtereen minder en minder werd gezien, maar die de laatste vijf jaar aan een duidelijke opmars bezig is. De aantallen op de routes nemen toe en we zien ook dat deze prachtige, grote en opvallende vlinder op allerlei nieuwe plekken wordt gezien. Ook dit jaar zullen er weer vele honderden routes geteld worden. Mensen die mee willen werken en ook zelf een route in hun buurt voor hun rekening willen nemen kunnen contact opnemen met De Vlinderstichting.

Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).

Tekst: Chris van Swaay & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: bruin zandoogje)