Limosa limosa. Grutto, vliegend

Welkom, Grutto!

Vogelbescherming Nederland
23-FEB-2016 - Onze nationale vogel is nog even niet hier. Een derde deel zit nog in Afrika, de meerderheid is al opgerukt naar Zuid-Europa. Genietend van een Portugees of Spaans zonnetje hun kostje op rijstvelden aan het zoeken.

In de loop van maart arriveren tienduizenden weidevogels in wat nu nog stille, lege weilanden zijn. Met hun komst keert het leven terug in het groene landschap. Vogelbescherming roept boeren op om een stukje land plas-dras te zetten: een klein laagje water net boven het maaiveld. Voor weidevogels zijn die plas-dras plekken onweerstaanbaar. Ze leveren veiligheid en voedsel.

Welkom-Grutto-Weekend

Om stil te staan bij de terugkeer van weidevogels, met de grutto als aanvoerder, organiseert Vogelbescherming op 19 en 20 maart een Welkom-Grutto-weekend. Noteer het nu alvast: het weekend is hét moment om te gaan kijken naar een van de hotspots waar honderden grutto’s zich verzamelen. Kort nadat ze terug zijn, zwerven de vogels in paartjes uit over het boerenland. Maar eerst verzamelen ze zich in grote groepen om bij te komen van de reis. En dat is een spectaculair gezicht!

Voor de terugkerende weidevogels is een dun laagje water op een stuk weiland onweerstaanbaar

Uit zenderonderzoek blijkt dat grutto’s hun trek in flinke rukken afleggen: er kan makkelijk 1.000 kilometer zitten tussen opvliegen en de volgende landing. Probeer het je eens voor te stellen; de meeste mensen vinden dat per auto al een ondraaglijke ervaring. Op eigen kracht zo’n prestatie leveren dwingt respect af. Dit soort feiten (en tal van andere!) ontdekt u tijdens de activiteiten die in het Welkom-Grutto-Weekend worden georganiseerd. Ontdek wat er allemaal te doen is op www.welkomgrutto.nl.

De waarde van een laagje water

Een dun laagje water op een stuk weiland is voor terugkerende weidevogels onweerstaanbaar en onmisbaar. Met de poten in het water zoeken de vogels voedsel, maar vinden ze vooral ook veiligheid. Kleine marters (hermelijnen, bijvoorbeeld) zijn op zo'n plas-dras geen gevaar meer, en ook vossen maken geen schijn van kans. Bent u boer, of heeft u een boer in uw vriendenkring of familie? Dan is de praktische handleiding voor het maken van een plas-dras iets voor u!

In de directe omgeving van een plas-dras moet ook voldoende goed broedgebied en tot eind juni kuikenland aanwezig zijn. Anders komt er alsnog niets van de broedpoging terecht.

Wie helemaal op de hoogte wil blijven van het wel-en-wee van weidevogels, kan de weblogs van de campagne Red de Rijke Weide volgen.

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga (leadfoto: grutto); Lars Soerink,
Vilda