Wilde kat VOOR EENMALIG GEBRUIK

Wilde kat tussen Geul en Gulp

ARK Rewilding Nederland
6-MRT-2016 - Afgelopen maand werd een wilde kat op filmbeeld vastgelegd in een bos tussen de Limburgse riviertjes Geul en Gulp. Dit is de eerste waarneming in dit gebied sinds 2006. Een bijzondere waarneming van een bijzonder dier.

De wilde kat is een zeldzaam zoogdier. Pas enkele jaren geleden keerde de wilde kat terug naar Limburg. Sindsdien leeft een kleine groep dieren in en om het Vijlenerbos bij Vaals. Hier werden in 2015 ook jongen geboren, voor zover bekend in Nederland een primeur sinds de vroege Middeleeuwen.

Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan ARK Natuurontwikkeling worden sinds vorige winter buiten het Vijlenerbos ook andere delen van Zuid-Limburg onderzocht op de aanwezigheid van wilde katten. Vorige winter leverde dat geen wilde katten op.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wilde kat vastgelegd met cameraval in het bos tussen de Limburgse riviertjes Geul en Gulp (film: Laura Kuipers en ARK Natuurontwikkeling)

Tijdens de allereerste check van cameravallen door onderzoeker Laura Kuipers was het afgelopen maand wel raak. In een bosgebied tussen Geul en Gulp werd een wilde kat goed herkenbaar vastgelegd door een cameraval.

Tussen Geul en Gulp werd in 2006 al eens een wilde kat vastgesteld. In 2015 was er enkele kilometers over de Belgische grens een waarneming in het brongebied van de Gulp. Ten westen van de Gulp waren er waarnemingen in de Voerstreek (B) in 2013 en in het dal van de Noorbeek in 2014. Verder naar het noorden zijn er waarnemingen bij Kerkrade, uit het Kempen~Broek en uit de omgeving van Deurne.

De wilde katten in Limburg zijn afkomstig uit Eifel en Ardennen waar de populatie de laatste jaren groeit. De wilde katten bij Vaals lijken rechtstreeks afkomstig uit de aangrenzende Eifel. Of de recent waargenomen wilde kat uit die hoek komt en de Geul overgestoken is of vanuit de Ardennen afkomstig is, weten we niet.

Wilde kat herkennen

Het herkennen van een wilde kat in de natuur is niet altijd makkelijk. In de gratis roofdierapp voor iPhone en Android is duidelijk beschreven hoe een wilde kat  verschilt van huiskatten.

Wilde kat en huiskat vergeleken

Zelf een wilde kat gezien? Meld je waarneming, liefst voorzien van foto of video, bij waarneming.nl.

Het onderzoek naar wilde katten ten westen van de Geul wordt uitgevoerd in opdracht van ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Staatsbosbeheer en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Tekst: Hettie Meertens en Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling (leadfoto: wilde kat)
Film: Laura Kuipers en ARK Natuurontwikkeling
Afbeelding: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling