landkaartje op fluitenkruid primair

Landkaartje houdt van fluitenkruid

De Vlinderstichting
16-MEI-2016 - De afgelopen dagen is de voorjaarsvorm van het landkaartje verschenen. Verspreid door het hele land wordt de fraai oranje vlinder gezien. Als een van de weinige dagvlinders drinken landkaartjes graag van fluitenkruid, dat momenteel ook volop in bloei komt.

De voorjaarsvorm van het landkaartje is oranje met zwarte tekeningHoewel de temperatuur sterk is gedaald vergeleken met vorige week, zijn op zonnige momenten de vlinders wel actief en ook nu kunt u het landkaartje te zien krijgen. De vlinder is in heel Nederland te vinden. Hij komt verspreid door het hele land voor, maar je komt hem niet zomaar overal tegen. De vlinder houdt zich het liefst op in de buurt van bomen en struiken. Het is een relatieve nieuwkomer in ons land. Zo’n 80 jaar geleden verscheen de eerste aan de oostgrens en inmiddels is hij tot in het westen en tot op de Waddeneilanden aanwezig. Landkaartjes hebben als pop de winter doorgebracht en komen nu tevoorschijn. Ze planten zich voort en in juli vliegt de tweede generatie. De laatste jaren is er, door de klimaatverandering, ook jaarlijks een wat kleinere derde generatie die vliegt in september.

 

Landkaartje drinkend op fluitenkruidDe rupsen zijn specialisten en eten alleen maar brandnetel. De vlinders zelf zijn minder kieskeurig. Ze drinken uit allerlei bloeiende planten om nectar te verzamelen. Die nectar is de brandstof waardoor ze actief kunnen zijn, vliegen en zich voortplanten. Hoewel ze uit allerlei planten kunnen drinken zien we bij landkaartje wel een voorkeur voor witte schermbloemigen. Dat is extra bijzonder omdat hier nauwelijks andere dagvlinders gebruik van maken. Het zijn wel aantrekkelijke planten voor zweefvliegen en kevers, maar niet voor dagvlinders. De voorjaarsgeneratie die nu vliegt kun je zien drinken op fluitenkruid. De zomergeneratie in juli moet een andere plant kiezen, want fluitenkruid bloeit dan niet meer. Ze schakelen moeiteloos over op berenklauw, ook een witte schermbloemige die juist in de zomer bloeit. Als u nu landkaartjes wilt zien moet u zoeken op open zonnige bospaden en bosranden met fluitenkruid.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting