Madeliefje in de sneeuw

Doe mee met de Eindejaars Plantenjacht

FLORON
25-DEC-2016 - FLORON en Tuintelling.nl organiseren voor de derde keer de Eindejaars Plantenjacht. Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari roepen we iedereen op om op zoek te gaan naar bloeiende planten. Vorig jaar werden door het zachte weer maar liefst 735 verschillende bloeiende plantensoorten gemeld. Nu is het aanzienlijk kouder. Hoeveel winterbloeiers gaan we dit jaar vinden?

Dotterbloem kan al vroeg bloeien’s Winters kunnen veel planten nog prima bloeien. Vaak zijn dit planten die doorgaans in de herfst bloeien en bij het uitblijven van nachtvorst de bloei weten te rekken, maar het kunnen ook soorten zijn die het hele jaar door bloeien. Als het weer echt meezit dan beginnen ook voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje. Wie goed zoekt, kan in december nog aardig wat bloeiende planten vinden.

Tijdens de eerste Eindejaars Plantenjacht in 2014 zijn na een mild najaar 383 verschillende soorten bloeiend waargenomen. Dit grote aantal verbaasde velen. Het najaar van 2015 brak warmterecord na warmterecord. Dat was ook te zien aan het grote aantal winterbloeiers: maar liefst 735 verschillende soorten planten werden bloeiend aangetroffen. Dit jaar was er begin december al flink wat nachtvorst. Heeft dit invloed op de bloei als het eind december weer wat warmer wordt?

Hoe kan je meedoen?

De Eindejaars Plantenjacht is een mooie aanleiding om er op uit te trekken en de bloeiende planten te noteren in het bos, op de hei, in de tuin of tijdens een blokje om in stad of dorp.

Ook in de stad kun je bloeiende planten vindenIedereen kan meedoen en de regels zijn eenvoudig:

  1. Kies een moment tussen zondag 25 december (1e Kerstdag) en dinsdag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  2. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Bloeiende wilde planten in je tuin doen ook mee. Losse meldingen van bloeiende planten mogen ook.
  3. Geef de resultaten door aan FLORON via Plantenjacht.nl. Tuinwaarnemingen kun je doorgeven via Tuintelling.nl. Je moet je dan wel eerst aanmelden als tuinteller.

Daarnaast worden op verschillende plaatsen in Nederland gezamenlijke wandelingen georganiseerd. Onder deskundige leiding ga je op zoek naar bloeiende planten. Kijk op Plantenjacht.nl voor een overzicht van de wandelingen bij jou in de buurt. Je vindt daar ook een zoekkaart om de meest algemene winterbloeiers te herkennen.

Meer informatie vind je op Plantenjacht.nl en onze Facebookpagina: FloronNederland. Op onze Facebookpagina kun je ons volgen tijdens de jacht. Ook kun je hier je belevenissen, bijzondere vondsten en foto’s delen. Luister deze en komende zondagen ook naar de uitzendingen van Vara's Vroege Vogels.

Tekst: Leonie Tijsma, Laurens Sparrius en Edwin Dijkhuis, FLORON
Foto's: Twan Teunissen (leadfoto: madeliefje in de sneeuw); Niko Buiten; Willie Riemsma