Het gevonden schildpadbot

Schildpadbot op het strand van Texel

Ecomare
10-MRT-2017 - Tijdens het hardlopen op De Hors zagen Ecomare-medewerker Herman Ploeger en zijn vriendin Nelleke Zwager een vreemd gevormd bot liggen. Herman nam het mee naar zijn werk, waar de biologen Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan het herkenden als het buikschild van een dikkopschildpad. ”Een topvondst” noemde Arthur het. Hij is dan ook blij dat Herman het schild aan Ecomare heeft geschonken.

Warme streken

Dikkopschildpadden zijn zeeschildpadden. Een andere naam voor deze soort is onechte karetschildpad. Deze zeeschildpadden lijken de laatste jaren hun areaal wat naar het noorden uit te breiden, maar komen veel meer voor in het zuidwesten van Europa. Ze leggen hun eieren op stranden in warmere streken, onder andere rond de Middellandse Zee.

Eerdere vondsten

Ecomare-medewerker Herman Ploeger met de vondstVan de onechte karetschilpad zijn maar tien eerdere vondsten op het Nederlandse strand bekend. Meestal spoelen min of meer complete dieren aan, soms nog levend. Losse botten of stukken skelet zijn eerder echter ook wel gevonden.

Recent

Het bijzondere bot heet het hyoplastron en het zit in het buikschild ter hoogte van de voorflippers. Een levend dier heeft er hoornen buikplaten overheen. Aan de kleur te zien is het een recent bot, maar het kan best zijn dat het meer dan honderd jaar oud is. Misschien lag het bot al op die plek op De Hors sinds de tijd dat daar de waterlijn was.

Meer weten?

In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over schildpadden in de Noordzee.

Tekst en foto's: Ecomare