Commissie van Nederlandse en Vlaamse paddenstoelendeskundigen wint Lofprijs der Nederlandse Taal

Nederlandse Mycologische Vereniging
28-JUN-2017 - De Commissie met daarin vertegenwoordigers van Nederlandse en Vlaamse mycologische verenigingen heeft de Lofprijs der Nederlandse Taal gewonnen. Donderdag 15 juni vond in de bovenzaal van Stempels te Haarlem de officiële uitreiking plaats. Eerdere lofprijswinnaars waren Martine Tange, Henk Hofland, Herman Finkers, Lucinda Dirven, Emile van Opstall, Mieke Koenen, Piet Gerbrandy en Filip Devos.

De stichting Nederlands en het Ampzing Genootschap zijn verantwoordelijk voor de Lofprijs der Nederlandse Taal. De prestigieuze Lofprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse taal. Dit naar het oordeel van een deskundige jury die ook de nominaties voor de lofprijs aanwijst.

CNN-leden van links naar rechts: Anneke van der Putte, Jorinde Nuytinck en Thom Kuyper. Roosmarijn Steeman kon er helaas niet bij zijnEen breed publiek kiest vervolgens een genomineerde tot winnaar. De uitreiking van de lofprijs in de bovenzaal van Stempels werd gepresenteerd door Mylou Frencken die gaandeweg een zeer ontspannen sfeer onder de aanwezigen wist te realiseren. De winnaar is de Commissie Nederlandse Namen (CNN) geworden die zich bezighoudt met de Nederlandse naamgeving van Nederlandse en Vlaamse paddenstoelen. De commissie is samengesteld uit zowel Vlaamse als Nederlandse paddenstoelenspecialisten en bestaat uit Thom Kuyper (voorzitter), Roosmarijn Steeman, Jorinde Nuythinck en Anneke van der Putte.

De redenen waarom de Commissie Nederlandse Namen heeft gewonnen werd op de volgende wijze verwoord: "Het bijzondere is dat de Commissie Nederlandse Namen van de Nederlandse en Vlaamse mycologische verenigingen geen talige achtergrond heeft, maar als specialisten in hun vakgebied de Nederlandse taal hebben verrijkt, een getuigenis van de levenskracht van de Nederlandse (wetenschappelijke) terminologie, het meest dynamische deel van onze taal."

Uitreiking Lofprijs der Nederlandse Taal in de bovenzaal van Stempels te HaarlemDe Nederlands-Vlaamse paddenstoelendeskundigen versloegen onder meer een drietal Vlaamse hoogleraren, waaronder Bruno de Wever, die pleitten voor het behoud van het Nederlands aan de Vlaamse universiteiten.

Behalve de eeuwige roem van de lofprijs werd er aan alle leden van de Commissie Nederlandse Namen een prachtig kunstwerk uitgereikt. Het kunstwerk behorende bij de lofprijs wordt jaarlijks vervaardigd en uitgereikt door stichting Nieuwe Gracht Producties. Deze uitreiking kon tot stand komen door de steun van de Vereniging voor Nederlandstalige Terminologie NL-Term, Marnixring Internationale Serviceclub, Stichting Taalverdediging en de VVB Redactieraad "Nederlands Landstaal".

Nog veel te doen voor CNN

De taak voor de Commissie Nederlandse Namen is geen gemakkelijke, want het is niet een kwestie van lukraak leuke namen verzinnen. Er zijn strenge wetenschappelijke richtlijnen waaraan een Nederlandse paddenstoelennaam moet voldoen. Alleen binnen deze richtlijnen hebben de commissieleden de creatieve vrijheid om nieuwe Nederlandse namen te bedenken. De CNN heeft voor 500 nieuwe Nederlandse en Vlaamse paddenstoelen mooie feeërieke Nederlandse namen bedacht. Willekeurige voorbeelden zijn Houtraketje, Gaspeldoornknapzakje, Oogstrelend piekhaarkelkje en Brandnetelvulkaantje. Het is bijzonder dat deze namen, binnen de vele Het Brandnetelvulkaantje is een voorbeeld van een nieuw ontdekte paddenstoelensoortrichtlijnen die ervoor staan, konden worden bedacht. Het werk van de CNN zal er in de toekomst, voor zover het zich laat aanzien, niet rustiger op worden. In Nederland, maar ook daarbuiten, zijn de laatste decennia veel nieuwe paddenstoelensoorten ontdekt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor dit komt. De bekendste zijn de globalisering en opwarming van het klimaat maar het komt ook door het verschijnen van nieuwe literatuur of websites, waarmee nieuwe soorten paddenstoelen kunnen worden gedetermineerd. Dat betekent voor de toekomst veel werk voor de leden van de CNN. Werden de eerste 500 nieuwe paddenstoelensoorten van een nieuwe Nederlandse naam voorzien, de volgende 500 nieuwe paddenstoelensoorten staan alweer in de wachtrij om voorzien te worden van een deugdelijke Nederlandse naam. Het verrijken van de Nederlandse taal met feeërieke Nederlandse namen zal ook in de toekomst de nodige zweetdruppeltjes veroorzaken.

Tekst en foto's: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging