Nieuwe wisenten op de Veluwe VOOR EENMALIG GEBRUIK

Nieuwe wisenten op de Veluwe

ARK Rewilding Nederland
8-JUL-2017 - Op 6 juli 2017 zijn twee wisenten uit Polen aangekomen in het wisentgebied op de Veluwe. De stier van 2 jaar en de koe van 1 jaar oud voegen zich bij de drie dieren die hier sinds vorig jaar leven. Projectpartners Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling zien uit naar een vlotte gewenning van de dieren aan hun nieuwe omgeving.

In april 2016 arriveerden de eerste drie dieren op de Veluwe. Het betekende de start van een nieuw leefgebied voor deze nog altijd bedreigde diersoort, ook wel bekend als Europese bizon. Een kleine honderd jaar geleden was de wisent uitgestorven in het wild. Wereldwijd leven er inmiddels 6.000 wisenten, maar meer ruimte voor de wisent is nog steeds nodig om de diersoort een toekomst te kunnen garanderen. De wisenten zijn een verrijking voor de natuur.

Nieuwe wisentstier op de Veluwe

Nieuwe wisenten op de Veluwe (Bron: Karsten Reiniers)

Een aantal weken na de komst op de Veluwe in 2016 werd een gezond stierkalf geboren, maar ging een volwassen stier dood door ernstige inwendige vergroeiingen. Na zijn plotselinge dood was er de wens om in ieder geval een nieuwe stier uit te zetten om te zorgen voor een natuurlijke, gemengde groep wisenten. Er is gekozen voor een jonge stier die samen met een jonge koe nu de groep komt versterken.

Leefgebied van 400 hectare

De groep die nu vijf wisenten groot is, zal de komende weken intensief gemonitord worden door de partners en de betrokken vrijwilligers. De dieren krijgen de tijd aan elkaar te wennen en zullen de eerste periode in een wengebied verblijven. Daarna krijgen de dieren het gehele gebied van circa 400 hectare ter beschikking. Ook dan zullen de wisenten wekelijks gemonitord worden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Excursies

Sinds juni 2016 worden publieksexcursies georganiseerd waarbij men onder leiding van een gids op bezoek gaat in het wisentgebied. Naast de kans wisenten te zien, is het gebied indrukwekkend om te bezoeken en wordt met grote regelmaat ander wild gespot zoals wild zwijn, edelhert en vos. De hele zomer vinden excursies plaats, reserveren kan via de website van Wisent op de Veluwe.

Tekst: Yvonne Kemp, ARK Natuurontwikkeling
Foto's en video: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling