Vliegenzwammen

Doe mee aan de Europese dag van de Paddenstoel op zaterdag 23 september

Nederlandse Mycologische Vereniging
12-JUL-2017 - De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft zich voorgenomen om de tweede Europese dag van de Paddenstoel mede gestalte te geven. Aan de datum kan het niet liggen, want uit ervaring weten we dat als het weer een beetje meezit, eind september de meest aangewezen tijd van het jaar is voor veel spectaculaire paddenstoelen zoals Vliegenzwammen en Eekhoorntjesbroden.

De Europese dag van de Paddenstoel vindt elke vierde zaterdag van september plaats en dit jaar is dat zaterdag 23 september. Op deze dag zullen er weer tal van activiteiten plaats vinden. In 2016 werden er honderden activiteiten georganiseerd door de diverse deelnemende Europese landen. Dit jaar zal het aantal activiteiten waarschijnlijk toenemen.

Vliegenzwammen zijn prachtig, zowel voor amateurs als voor professionele mycologenNederland kan uiteraard niet achterblijven en de Nederlandse Mycologische Vereniging vraagt daarom aan alle organisaties die activiteiten organiseren vanwege de paddenstoelen, mee te doen met het Europese initiatief. De NMV hoopt dat zoveel mogelijk groene organisaties aan de Europese dag van de Paddenstoel zullen meewerken, organisaties die soms al vroeg in de zomer bezig zijn om hun herfstactiviteiten te organiseren vanwege de paddenstoelen. De NMV komt dit jaar wat eerder met het verzoek om mee te doen. Vorig jaar gaven verschillende groene organisaties te kennen niet mee te kunnen doen omdat ze te laat van het Europese initiatief op de hoogte werden gesteld. Hopelijk dat uw organisatie dit jaar wel mee kan doen. Europese landen die vorig jaar deelnamen waren: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Tjechië. De verwachting is dat het aantal deelnemende landen dit jaar zal toenemen.

Eekhoorntjesbroden zijn in september nog veel te vinden

Europese dag van de Paddenstoel

Klik met de muis voor meer informatie..Vorig jaar bestond 'Der Tintling', een Duitstalig tijdschrift over paddenstoelen, twintig jaar. Karin Montag, uitgever van het onder heel veel West-Europese mycologen en amateurmycologen populaire tijdschrift, greep de gelegenheid aan om een Europese dag van de Paddenstoel uit te roepen, die iedere vierde zaterdag in september op de kalender zal komen. De NMV roept iedereen die nu al ideeën heeft voor een activiteit op deze dag, op contact op te nemen met info@allesoverpaddenstoelen.nl. De activiteiten zullen worden bekendgemaakt op de website AllesoverPaddenstoelen.nl, maar nog mooier is het als de geplande activiteiten tevens worden doorgegeven aan Tintling.com.

Doelen van de Europese dag van de Paddenstoel zijn:

  • Publieke belangstelling voor paddenstoelen vergroten.
  • Kennis over paddenstoelen en schimmels vergroten, met extra nadruk op educatie voor kinderen.
  • Centrale aankondiging van activiteiten met betrekking tot paddenstoelen(-educatie) op de Europese dag van de Paddenstoel.
  • Noodzaak van bescherming van leefgebieden van zeldzame en bedreigde paddenstoelen onder de aandacht brengen.
  • Traditionele volksnamen van paddenstoelen in de wereld verzamelen en beschermen.

Veenmosvuurzwammetjes met Ronde zonnedauw

Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Martijn Oud (leadfoto: Vliegenzwammen); Freek van Loon; Piet Brouwer