landkaartje primair

Veel landkaartjes in zomergeneratie

De Vlinderstichting
17-JUL-2017 - Sinds een paar weken verschijnen van het landkaartje de nakomelingen van de voorjaarsvlinders die in april en mei vlogen. Die waren veel aanwezig en blijkbaar waren er prima omstandigheden voor de rupsen, want ook nu zijn er veel meer dan we de laatste jaren gewend waren.

In het voorjaar is het landkaartje oranjeAfgelopen vrijdag, even een uurtje tussendoor, met bewolking, wat regen en zo nu en dan zon, verwacht je eigenlijk niet veel vlindertjes. Toch leverde een korte wandeling bij Leiden meer dan veertig landkaartjes op! In de Vlietlanden stond langs de wegen en paden regelmatig berenklauw te bloeien en op veel van de bloemschermen zaten een of meer landkaartjes. Ook in de monitoringroutes uit het Landelijk Meetnet Vlinders komen zeer regelmatige meldingen van flinke aantallen en ook routes waar nog nooit landkaartjes waren gezien blijken nu te worden bevolkt. Ook dit voorjaar vloog het landkaartje erg goed en we hoopten al dat dit zou leiden tot een grote zomergeneratie, maar de droogte in mei zou roet in het eten kunnen gooien. De rupsen leven op brandnetel en die zou, door de droogte, wel eens minder van kwaliteit kunnen zijn. Dit bleek niet het geval.

Er is flinke individuele variatie in kleur bij het landkaartje

De onderzijde van de vleugel heeft een mooi patroon waaraan het landkaartje zijn naam danktDe voorjaarsgeneratie van het landkaartje is oranje van kleur, de generatie die nu vliegt is zwart met wit. Er bestaan, zeker in deze zomergeneratie, grote individuele verschillen. De vrouwtjes hebben altijd wat duidelijker oranje lijntjes op de achtervleugel dan de mannetjes, maar verschillen ook enorm van individu tot individu. Zeker nu er zoveel bij elkaar kunnen worden gezien krijg je een mooi overzicht van die variatie. Landkaartjes zijn gebonden aan plekken met hun waardplant brandnetel, maar je komt ze vooral tegen in de buurt van bomen en struiken. Brandnetel die een beetje in de halfschaduw staat is favoriet. Nu er zoveel zijn worden ook de tuinen als leefgebied bezet en je kunt, eigenlijk overal in Nederland, dit fraaie vlindertje in je tuin te zien krijgen. Hopelijk zijn ze er nog in het eerste weekend van augustus, want dan is weer de jaarlijkse Nationale Tuinvlindertelling. Iedereen wordt dan gevraagd de vlinders die ze in hun tuin zien door te geven. We zijn benieuwd!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting