Werkster Aziatische hoornaar van Dreischor

Nest Aziatische hoornaar in Dreischor opgespoord

EIS Kenniscentrum Insecten
2-OKT-2017 - Op 30 september is in Dreischor (Zeeland) het nest van de Aziatische hoornaar gevonden door de inzet van een team van deskundigen. Twee weken eerder werd deze exotische wesp hier voor het eerst voor ons land vastgesteld. De Aziatische hoornaar staat op de Unielijst van ongewenste exoten. Het nest is inmiddels in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en provincie Zeeland geruimd.

Op 17 september 2017 werd de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ron van der Roer trof een versufte werkster aan in zijn tuin in Dreischor (Schouwen-Duiveland). Deze wesp staat op de Unielijst van EU-verordening 1143/2014 van de Europese Unie van ongewenste exoten. Het was daarom van belang om te bepalen of dit een enkel, mogelijk geïmporteerd, exemplaar betrof of dat er een nest in de omgeving aanwezig was. In opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voerde EIS Kenniscentrum Insecten daarom onderzoek ter plaatse uit.

Een Aziatische hoornaar jaagt op honingbijen in Dreischor

Er werden tientallen werksters in Dreischor aangetroffen, voornamelijk op bloeiende klimop, maar ook werden tientallen wespen waargenomen die bij bijenkasten op honingbijen aan het jagen waren. Hiermee was duidelijk dat er een nest aanwezig moest zijn. Uit het buitenland is bekend dat de Aziatische hoornaar bolvormige nesten met een diameter van 30 tot 90 centimeter maakt, die doorgaans hoog in hoge bomen hangen. Ze zijn moeilijk te vinden wanneer de bomen nog vol met bladeren zitten.

Aziatische hoornaars inspecteren de onderzoeksdrone

Eerst werd gepoogd het nest te vinden door werksters te volgen als ze met een prooi naar het nest vlogen. Dit bleek niet succesvol, maar wel kon een gebied van enkele hectares bepaald worden waar het nest zich zou moeten bevinden. Op 30 september werd dit gebied door het bedrijf DronExpert.nl met behulp van drones en warmtecamera’s  afgezocht. De eerste aanwijzing dat het nest in de buurt zat, kwam van Aziatische hoornaars die de drone kwamen inspecteren. Daarna werd snel een 60 centimeter groot nest gevonden. De provincie Zeeland heeft het nest inmiddels vernietigd.

Nest van de Aziatische hoornaar in Dreischor

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Het onderzoek met de drones (Bron: Wouter Borre)

Oproep

Iedereen die een Aziatische hoornaar ziet wordt verzocht een foto te maken en hier te melden.

Meer informatie

Tekst: J. Smit, Th. Zeegers, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Albert de Wilde; Wouter Borre, DronExpert.nl
Film: Wouter Borre, DronExpert.nl