bruine winterjuffer - primair

Juffers: ook in herfst en winter

De Vlinderstichting
9-NOV-2017 - De Vlinderstichting krijgt nu regelmatig mailtjes en telefoontjes van mensen die een juffertje hebben gezien, en dat heel bijzonder vinden voor november. De echte libellentijd is inderdaad al weken voorbij, maar je kunt eigenlijk de hele winter juffers vinden. Als het zonnig en niet te koud is, zijn ze ook actief.

Houtpantserjuffer is nog steeds in je tuin te vindenJuffertjes zien er zo teer en fragiel uit, maar ze zijn echt niet van suikergoed. Houtpantserjuffers worden nu nog regelmatig gemeld en zelfs na de eerste nachtvorsten van de afgelopen dagen zijn ze er nog steeds. Als de weersomstandigheden een beetje geschikt zijn, zullen ze gewoon rondvliegen en ook paren en eitjes afzetten. De vrouwtjes boren daarvoor gaatjes in bomen die langs de waterkant staan en zetten hun eitjes daarin af. Die blijven daar de hele winter zitten. Ze  kunnen prima tegen vorst en zelfs een echte winter overleven ze met gemak. De juffers zelf niet. Die vliegen nog door totdat het echt koud wordt, maar een paar nachten met acht graden vorst zullen ze niet overleven. Niet alleen de houtpantserjuffer is er nog, ook tengere pantserjuffer, bruine en blauwe glazenmakers en heidelibellen worden nog regelmatig (maar niet heel veel) gemeld via de invoerportalen Waarneming en Telmee.

De bruinrode heidelibel is nu, begin november, de meest waargenomen libelDe genoemde soorten zijn als het echt winter wordt niet meer als libel aanwezig. Er zijn in ons land echter ook twee soorten die wel als libel overwinteren: de zeldzame noordse winterjuffer en de veel meer voorkomende bruine winterjuffer. Deze zijn de afgelopen maanden uitgeslopen en zijn nu in hun overwinteringsplekken aangekomen. Dat is vaak verder weg van het water waar ze uitgekomen zijn. De libellen kunnen overwinteren in bosjes, houtwallen of heideveldjes, maar ook uw tuin kan ervoor in aanmerking komen. Ze blijven tot volgend voorjaar in hun overwinteringsplekken: dan gaan ze weer naar het water om zich voort te planten. Als het wat warmer en zonniger is, kunt u ze nog wel zien vliegen langs de struiken; als het koud is zitten ze verborgen en zijn ze prima verstopt. Dat is natuurlijk ook juist de bedoeling: als ze op een opvallende plek zouden zitten, zou een hongerige vogel ze vast en zeker vinden en opeten. Wie weet zit er ook bij u in de tuin een bruine winterjuffer verscholen. Vindt u er eentje, geef dit dan door via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting