Zoekkaart Steuren en hun jongen

Steuren vergelijken

ARK Rewilding Nederland
21-JAN-2018 - Niet veel mensen kennen de verschillen tussen de steuren die in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Naast de inheemse Europese steur, kun je ook exotische, uitheemse soorten aantreffen. ARK-tekenaar Jeroen Helmer maakte een speciale zoekkaart om de verschillen te kunnen vergelijken. Het resultaat is voor iedereen gratis te downloaden.

Europese steur is zeldzaam en inheems

De zeldzame Europese (Atlantische) steur is de grootste vis die in Nederland thuishoort. Deze trekvis is bekleed met beenplaten, heeft roodbruine ogen, brengt zijn leven in zoet en zout water door en kan maar liefst 3,5 meter worden. In Nederlandse wateren worden ook wel eens andere steuren aangetroffen, maar dat zijn illegaal losgelaten of ontsnapte vijvervissen. Deze exotische, uitheemse soorten worden gekweekt voor verspreiding via tuincentra. In de Noordzee zwemt ook nog de (Noord) Atlantische steur rond. Deze soort lijkt erg veel op de Europese steur, maar paait niet in onze rivieren en is minder zeldzaam.

Zoekkaart 'Steuren en hun jongen'

Symbool voor gezonde delta

De Europese steur is een icoon voor een gezonde delta. Als geen andere diersoort maakt hij duidelijk hoe belangrijk het is dat de rivier, de monding en de zee als een samenhangend natuurgebied functioneren. Met zijn lange levensloop van wel zeventig jaar heeft hij ook een complete delta nodig. Het paaien gebeurt in het zoete water van de rivier en daar komen de eitjes uit. Jonge steuren houden van de brakke overgang tussen rivier en zee en uiteindelijk worden steuren groot en volwassen op zee. De Europese steur verdween in Nederland door overbevissing en watervervuiling. Nu zorgen ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij en een LIFE-bijdrage van de Europese Unie, voor zijn terugkeer. Door het openen van sluizen en wegnemen van andere obstakels.

Steuren melden

Af en toe wordt er wel eens een steur gevangen door vissers. De Europese steur is een beschermde vis en moet na vangst zo snel mogelijk teruggezet worden. Vangstmeldingen zijn belangrijk voor onderzoek en kunnen gemeld worden bij onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research of via steurwwf@gmail.com. Volledige vangstmeldingen (inclusief foto) waarbij de vissen weer zorgvuldig worden vrijgelaten, komen zelfs in aanmerking voor een beloning.

Gratis zoekkaart

Het kan gebeuren dat andere soorten kweeksteuren (bij vangst) worden aangezien voor de zeer zeldzame en inheemse Europese steur. Wereldwijd zijn er zelfs 27 steurensoorten die niet allemaal zeldzaam zijn. Het is dan ook handig om snel de verschillende steuren te kunnen vergelijken. Een handig hulpmiddel daarvoor is de gratis zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’ waarop de meest voorkomende soorten in Nederland zijn afgebeeld.

Meer informatie

Tekst: Bram Houben en Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling