Natuurliefhebbers spotten bijzondere vogelsoorten in het Doove Gat bij Haastrecht

Aanrader: Wandelboekje van natuurvrienden

Uitgeverij Blauwdruk
28-FEB-2018 - Het moeten wel de mooiste wandelingen van Nederland zijn, de veertig favoriete routes van voorzitters van natuur- en landschapsorganisaties, verzameld in het ‘Wandelboekje van natuurvrienden’. Met een knipoog naar het Wandelboekje dat Heimans en Thijsse ruim 100 jaar geleden maakten, laten de auteurs zien wat een eeuw bewustwording heeft opgeleverd aan waardevolle natuur en landschappen.

Omslag van het mooi vormgegeven en handzame Wandelboekje van natuurvriendenHet is moeilijk kiezen uit de veertig wandelingen. Ze zijn uitgezet in de meest uiteenlopende terreinen. Je kunt in het voorjaar in de voetsporen van Frank Berendse (voorzitter van de Heimans en Thijsse Stichting) vogels op partnerjacht horen in het Paradijs in Barneveld. Je kunt in de zomer in Amsterdam een bomenwandeling maken aan de hand van Hans Kaljee (Bomenstichting) en in de drukke stad stille plekjes vinden met bijzondere bomen die al decennialang alles meemaken. Of ga in de herfst struinen in De Gelderse Poort waarover Erik Ernens (Vogelbescherming) vertelt en waar je de trekvogels tussen de regels door ziet overvliegen. En in de winter, ja de winter. Waar is het niet prachtig? Wandel door de Haagse Paraboolduinen, doe een dagje landgoed KeizersRande of stap met Arnold van Vliet door de polders van zijn jeugd bij Haastrecht.

We kijken uit naar het voorjaar, als hier kieviten en scholeksters broeden. Nu wemelt het van de ganzen, meeuwen, knobbelzwanen, kraaien en spreeuwen.’ Femmie Smit en Dik Nagtegaal (De Dierenbescherming) in de Bovenkerkerpolder (NH)

‘In het bloemrijke grasland zie ik heel veel icarusblauwtjes en bruine zandoogjes, koninginnepages, gehakkelde aurelia’s en oranjetipjes.’ Titia Wolderbeek (De Vlinderstichting) wandelt in Roodborn en het Eyserbos (LB)

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

‘Komt, makkers, mee naar buiten’

Het ‘Wandelboekje van natuurvrienden’ is niet alleen maar een wandelgidsje met routes en beschrijvingen. Het fraai vormgegeven boekje is geïnspireerd op het Wandelboekje voor natuurvrienden’ dat E. Heimans en Jac. P. Thijsse in het begin van de vorige eeuw samenstelden, ‘ter leering ende vermaak’ van de stadse jeugd. De auteurs van het nieuwe wandelboekje putten uit de talloze beschrijvingen van dieren en planten die de onderwijzers Heimans en Thijsse in hun boekje lieten zien. Hun oproep aan de stadse mens: ‘Komt, makkers, mee naar buiten.’

Schelpdieren, wormen en miljarden onzichtbare algen en diertjes – het Wad is een luxebanket voor de vermoeide trekvogel.’ Arjan Berkhuysen (Waddenvereniging) over wadlopen bij Praesens-Moddergat (FR)

Gratis verzonden aan lezers van Nature Today

Bezoekers van Nature Today kunnen tot en met 15 maart 2018 het Wandelboekje bestellen zonder dat verzendkosten in rekening gebracht worden. Gebruik bij het doorgeven van de bestelling de volgende kortingscode: @N2D 

Wandelboekje van natuurvrienden is samengesteld door Wim Huijser en Harry Harsema.
Paperback met afgeronde hoeken en Zwitserse bindwijze, 13x19,5 cm, 256 pagina’s, ISBN 978-90-75271-97-3, NUR 502, Uitgeverij Blauwdruk 2016

De Grafelijkheidsduinen, een van de drie deelgebieden van de Helderse Duinen, zijn uit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen ontstaan. Onderdeel van de route 'De Helderse Duinen; Paddenpoeltjes zijn bomkraters van weleer' geschreven door Ernest Briët, directeur landschap Noord-Holland

Tekst: Uitgeverij Blauwdruk
Foto's: Uitgeverij Blauwdruk, Ingrid Meijerink, Harry Harsema (leadfoto: natuurliefhebbers spotten bijzondere vogelsoorten in het Doove Gat bij Haastrecht)