Ringslangbroeihoop omzetten

Hoeveel eieren gaan we vinden?

Stichting RAVON
31-MRT-2018 - Rond Pasen bewapenen ringslangliefhebbers zich met riek en kruiwagen om de oude broeihopen af te graven en de eieren uit 2017 te tellen. Daarna werpen de vrijwilligers meteen een nieuwe broeihoop op zodat de ringslangen ook in 2018 weer een prima afzetplek voor hun eieren hebben.

De meeste inheemse reptielen zijn te vinden op de heides en venen in het noorden, oosten en midden van Nederland, veelal natuurgebieden ver weg van de verstedelijkte Randstad. Toch is er een reptiel die zich prima kan handhaven rondom grote steden als Utrecht, Amsterdam en Gouda: de ringslang.

Ringslang

Eierleggende slang

De ringslang is de enige inheemse slang die eierleggend is. Zo halverwege juni zetten de vrouwtjes, al naar gelang hun grootte, tot 40 eitjes met de omvang van een olijf, af op plekken met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Vroeger waren dat voornamelijk mesthopen die bij vrijwel iedere boerderij te vinden waren, tegenwoordig gebruiken ze composthopen en speciale broeihopen.

Ringslangeieren aangetroffen door de Ringslangwerkgroep Houten tijdens het omzetten van de broeihopen in 2018

Warme en vochtige hoop

Voor de opbouw van zo’n broeihoop zijn vele recepten in omloop. Gemene deler is dat ze warm en vochtig zijn en dit tot in augustus blijven. Een standaard broeihoop bestaat uit brandstof (maaiafval, bladafval, houtsnippers, etcetera), ruwe stalmest en takken. De temperatuur in de broeihoop is bepalend voor de snelheid van de ontwikkeling van de eieren, meestal zes tot acht weken. De baby-ringslangetjes kruipen meestal ergens in augustus uit hun ei.

Omzetten van de ringslangbroeihoop op 24 maart 2018 door Ringslangwerkgroep Houten

Slangen dichtbij huis

De ringslang is een soort die de nabijheid van mensen niet schuwt en te vinden is in stedelijk groen zoals (stads)parken. Dat lijkt nogal bijzonder, maar uit opgravingen weten we dat de ringslang al duizenden jaren in de directe omgeving van de mens leeft, de heidense boeren uit de prehistorie beschouwden de ringslang zelfs als de een goede huisgod, een graag geziene gast op iedere boerderij.

Meer informatie

Voor iedereen die iets doet of wil doen met broeihopen voor ringslang is er de website Broeihopen.nl. Hierop is meer informatie te vinden over hoe een broeihoop op te zetten en waar al verschillende werkgroepen actief zijn.

Tekst: Ingo Janssen & Naomi Lambrikx, RAVON
Foto’s: Els Tove, Ringslangwerkgroep Houten; Jelger Herder, RAVON; Naomi Lambrikx, RAVON