Goudjakhals

Goudjakhals van Ruurlo blijkt gefabriceerd filmpje

Wolven in Nederland, Zoogdiervereniging
3-JUL-2018 - Vorige week was het groot nieuws, de derde officiële melding van een goudjakhals in Nederland. Gefilmd bij Ruurlo in Gelderland. Helaas blijkt het filmpje gemaakt te zijn door een professioneel reclamebureau. Daarmee vervalt deze derde melding van een goudjakhals in Nederland en is het wachten op een nieuwe melding. De goudjakhals komt naar Nederland, maar hoe snel is niet te voorspellen.

In Nederland worden zoveel mogelijk meldingen van wolven en goudjakhalzen beoordeeld door deskundigen van Wolven in Nederland. Ook de ‘goudjakhals van Ruurlo’ is bekeken en beoordeeld. De melding kwam binnen als ‘mogelijke wolf’, maar door de slanke poten en het dribbelpasje werd er al snel aan een goudjakhals gedacht en werden buitenlandse deskundigen geraadpleegd. Deze bevestigden de determinatie van een goudjakhals. Vervolgens is de exacte locatie opgevraagd en in het veld gecontroleerd door een lokale ecoloog van Natuurmonumenten. Die kon de locatie snel bevestigen, waarmee aan de belangrijkste voorwaarden was voldaan: het dier was geïdentificeerd als goudjakhals door onafhankelijke deskundigen en de locatie was bekend. Daarmee leek niets de derde waarneming van een goudjakhals in Nederland in de weg te staan.

Achteraf blijkt dat dus niet zo te zijn. Het reclamebureau heeft op een zeer professionele wijze een filmpje van een goudjakhals uit het buitenland gemonteerd in een filmshot dat was opgenomen bij Ruurlo. De reden voor deze ‘nep’-opname: reclame maken voor een anti-teken-middel. Daarmee werd overigens artikel 11 van de Reclamecode overtreden. Deze regel vereist dat reclame duidelijk herkenbaar en zichtbaar is. Op zichzelf is het prima om aandacht te vragen voor teken. Teken, en met name de ziekteverwekkers die ze kunnen overbrengen, zijn inderdaad gevaarlijk voor mens en dier. Het is echter jammer dat voor de boodschap misbruik is gemaakt van het fabeltje van de gevaarlijke wolf.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Het betreffende nep-filmpje waarin een goudjakhals uit het buitenland is gemonteerd in een filmshot dat was opgenomen bij Ruurlo (Bron: Nicolette van Dam)

In het bericht waarin achteraf verantwoording wordt afgelegd, wordt gelukkig wel duidelijk gesteld dat het gevaar in de natuur van teken afkomstig is en niet van wolven of goudjakhalzen. Die boodschap ondersteunen we vanuit Wolven in Nederland van harte omdat ze gebaseerd is op feiten. Hopelijk levert alle tijd en energie die de vrijwilligers en deskundigen van Wolven-In-Nederland hebben gestoken in dit nep-filmpje dan toch nog iets goeds op.

Meer informatie

Tekst: Maurice La Haye, Wolven in Nederland / Zoogdiervereniging
Foto: Burgers Zoo
Film: Nicolette van Dam en Martin and Lewis