geraniumblauwtje op Pelargonum - primair

Een melding van geraniumblauwtje, en nog eiafzettend ook!

De Vlinderstichting
15-AUG-2019 - Er zijn in Nederland eigenlijk geen invasieve exoten onder de dagvlinders. Het geraniumblauwtje, dat af en toe in ons land wordt waargenomen, is in Zuid-Europa wel degelijk invasief en levert daar flinke schade in pelargonium- en geraniumkwekerijen. Vorige week werd er een eiafzettend vrouwtje gezien in Giessenburg. Laat daar de rupsen maar flink huishouden!

De bovenzijde van het geraniumblauwtje is vrij donkerbruin met een duidelijk oogje onderaan bij het staartjeDe rupsen van geraniumblauwtjes leven aanvankelijk aan de binnenzijde van een bloemknop of als mineerder in een blad, daarna in de stengel. Hun aanwezigheid wordt verraden door de rode uitwerpselen op stengels en bladeren. De verpopping vindt plaats bij de onderste bladeren van de waardplant.

Het geraniumblauwtje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is eind jaren 80 van de vorige eeuw op Mallorca verschenen en heeft zich bijna plaagvormig uitgebreid langs de hele Middellandse Zeekust. In dorpjes daar worden de geraniums in de bloembakken aangevreten en de geraniumkwekerijen ondervinden veel schade. Af en toe komen er geraniumblauwtjes naar ons land, bijvoorbeeld in 2003 hebben ze zich hier ook voortgeplant. In Beek (Limburg) en Heesch (Noord-Brabant) zijn toen eitjes, rupsen en poppen gevonden en ook de nieuwe vlinders zijn er gezien. De soort kan nog tot in oktober worden gezien, maar kan hier de winter niet overleven.

Het vrouwtje van het geraniumblauwtje bezig met eiafzetgedrag (te zien aan het achterlijf dat zo sterk gekromd is)Vorige week is dit mooie kleine blauwtje weer gezien in ons land. Hylke Tromp ontdekte er een in Giessenburg (Zuid-Holland). De vlinder, een vrouwtje, verbleef geruime tijd in de tuin en was zelfs bezig eitjes af te zetten. Ook hier zouden dus, over een week of vier, weer verse geraniumblauwtjes kunnen vliegen. Ook zouden er uit Zuid-Europa nieuwe vlinders kunnen verschijnen als er weer een warme periode komt met veel zuidenwind. Het voorkomen van het geraniumblauwtje lijkt nog erg incidenteel te zijn. We zien geen duidelijke toename van het aantal waarnemingen, maar afhankelijk van de weersomstandigheden en waarschijnlijk ook omdat ze soms ‘meegelift’ hier aankomen lijkt het nog vrij toevalsafhankelijk.

Het geraniumblauwtje is onopvallend, klein en bruin, maar de tekening is wel uniek en als je hem ziet zitten zie je onmiddellijk dat je met iets bijzonders te maken hebt. We zijn benieuwd of er nog meer zullen worden gezien.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Hylke Tromp