#januarivlindermaandcompilatie - primair

Kleur in deze grijze dagen: #januarivlindermaand

De Vlinderstichting
16-JAN-2020 - Hoewel we midden in de winter zitten en er veel donkere en grijze dagen zijn, is het op Twitter kleurig en warm. Iedere januaridag staat er een vlindersoort centraal en vele tientallen mensen plaatsen dan foto’s van die soort, soms met hele verhalen erbij. Regelmatig zijn er zoveel reacties dat #januarivlindermaand trending topic is!

De hashtag #januarivlindermaand is bedacht door @NathalieNatuur, die een paar redenen opgeeft voor de actie: “Omdat deze donkere wintermaanden wel wat opgevrolijkt mogen worden én omdat het slecht met onze vlinders gaat: ze verdienen onze aandacht én meer (inheemse) bloemen.” Al op de eerste dag, toen de koninginnenpage in het zonnetje werd gezet, kwamen er veel reacties en gaandeweg januari vordert, zien we dat steeds meer mensen meedoen. Veel vlinderliefhebbers zitten ’s morgens vol spanning te wachten welke vlinder er die dag aan de beurt is. En dan blijkt hoeveel mensen van vlinders houden en hoeveel mensen prachtige foto’s van vlinders hebben.

#januarivlindermaand dag 1 tot en met 7: tweets van Nathalie, DeBiezen_76, Mary van der Es, Karen van Westrenen, Beppie de Rooy, Lia Adriaans & Ine

Behalve genieten is het ook nog leerzaam. Op dag 14 stonden twee soorten in de spotlights: groot en klein koolwitje. Toen bleek dat de witjes niet voor iedereen even makkelijk uit elkaar te houden zijn. Er werden nogal wat foto’s foutief benoemd en behalve de bedoelde koolwitjes kwamen ook foto’s voorbij van boomblauwtje, klein geaderd witje en scheefbloemwitje. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het gaf De Vlinderstichting de mogelijkheid om de mensen op weg te helpen met de determinatie en om ze te wijzen op de herkenningskaart voor de koolwitjes (pdf; 6,9 MB), die gratis is te downloaden op de Vlinderstichtingsite.

#januarivlindermaand dag 8 tot en met 15: tweets van Linda Ruhl, Peter Nijland, Annemieke Wandelt, Marman, Rene Vos, Addy Glas, Attje Meekma, Hobbyfotografie Anouk & Nathalie

De actie #januarivlindermaand vindt plaats op Twitter, maar je kunt natuurlijk ook meedoen door foto’s van die vlinders op Instagram, Pinterest, Facebook of andere sociale media te posten. We zijn pas op de helft van januari en de komende weken zullen nog 15 vlinders aan de beurt komen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: compilatie); #januarivlindermaand