kleur in de natuur - primair

#Kleurindenatuur: kijk eens op een andere manier naar je foto’s

De Vlinderstichting
10-FEB-2022 - Op Twitter is de hashtag #kleurindenatuur trending topic. Op initiatief van Christina Roland staat er iedere dag een kleur centraal en plaatsen mensen prachtige natuurfoto’s in die kleur. Dat kunnen landschappen, planten of dieren zijn, als de kleur er maar in zit. De kleurige vlinders en libellen komen - uiteraard - ook uitgebreid aan de orde.

Zwartwit was de kleur: zwartwitjesEr zijn op Twitter meer hashtags waar mensen wordt gevraagd dagelijks een foto te plaatsen. In januari was het #januarivlindermaand op initiatief van @NathalieNatuur. Iedere dag stond een dagvlinder in de schijnwerpers. In maart is er #libellente van @KatsmanJan met dagelijks een libel en in mei komen de #meimotten aan de beurt door @MijnBlogje. Nu, februari, is onder andere voor #kleurindenatuur van @ChRroland. Als je daaraan meedoet ga je op een andere manier door je fotocollectie heen: “Welke soorten heb ik in deze kleur of in welke foto’s is die kleur dominant aanwezig”? Uiteraard komen oranjetipje, oranje luzernevlinder en oranje zandoogje aan de beurt als oranje centraal staat. Maar ook als de kleur oranje niet in de naam zit, komen er toch heel wat vlinders voor in aanmerking: parelmoervlinders, vuurvlinders en nog veel meer. Uiteraard komen de voorspelbare kleuren langs, maar ook soms hele verrassende. Zoals vandaag, 10 februari, waarop de kleur ‘zand’ centraal staat. Met vlinders en libellen is er eigenlijk bij elke kleur wel mee te doen. Het zijn kleurrijke dieren en met de grote variatie die er is zijn er altijd wel een of meer foto’s met gevraagde kleur te vinden.

Wat van de tweets van De Vlinderstichting onder de hashtag #kleurindenatuur

Had u wel eens van de kleur lapis lazuli gehoord?De kleur(en) zwart-wit bijvoorbeeld leverde heel veel mogelijkheden op. Behalve dambordje, groot geaderd witje en zwarte apollovlinder is natuurlijk bij veel witjes die kleurcombinatie aanwezig. En dan hebben we nog niet eens bij de nachtvlinders gekeken. In die groep is natuurlijk ook een enorme variatie aan zwart-wit te vinden. We zijn benieuwd welke kleuren er de rest van de maand op het programma staan. Vanaf 7 uur ’s ochtends heeft Christina de nieuwe kleur aangekondigd. Zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan Twitter en om de hashtag te volgen, want er zijn dagelijks hele mooie bijdragen van veel verschillende mensen. Laat je iedere dag dus verrassen door de foto’s onder #kleurindenatuur.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting