Dendrocopos major. Grote bonte specht

Natuurjournaal 10 mei 2020

Nature Today
10-MEI-2020 - Grote bonte specht heeft jongen en gele lis bloeit.

Het geratel en getik in bossen en parken neemt langzaam toe terwijl de grote bonte specht op zoek moet naar eten voor haar jongen. De eerste kuikens zijn namelijk sinds kort uit het ei gekropen. In de uitgehakte boomholte hebben de jongen nog drie weken de tijd om de vliegbeweging goed te oefenen. Daarna is het tijd het nest te verlaten. Verwar ze niet met andere spechtensoorten. De jongen van deze specht hebben een rood petje. Dat doet misschien denken aan de kleine of middelste bonte specht.

De sierlijke, gele bloemen van de gele lis

Lange, groene bladeren en sierlijke, gele bloemen: langs veel vijvers, sloten en plassen kleurt de gele lis de waterkant. Een opvallende plant die je nu op veel plekken kan vinden. Het is een goed teken wanneer je deze moerasiris langs de oever ziet bloeien. De gele lis is een echte waterzuiveraar. Veel voedingsstoffen worden door haar wortels uit het water opgenomen. De toestroom aan stikstof en fosfaat wordt zo gedeeltelijk beperkt.

Ontdek hier welke planten in jouw omgeving staan.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga (leadfoto: jonge grote bonte specht kijkt uit het hol naar buiten); Peter Meininger, Saxifraga