Tjiftjaf

Natuurjournaal 27 mei 2020

Nature Today
27-MEI-2020 - Bloeiende hei en uitvliegende tjiftjaf.

Waar veel wandelaars in spanning afwachten tot de struikhei de heidevelden weer paars kleurt, staan sommige heidesoorten nu al in bloei. Op de Veluwe en in de noordelijke helft van Nederland kan je de subtiele rode bloei van de kraaihei vinden. Wellicht niet zo overweldigend als de paarse struikheide, maar toch kleurt voor het oplettende oog het tapijt van kraaiheide deze dagen donkerrood. Na een week of vier is deze plant weer goed te herkennen aan de zwarte bessen. Vogels weten ze dan ook goed te vinden.

Bloeiende kraaihei

Al meerdere maanden klinkt het kenmerkende 'tjif-tjaf' uit bomen en struiken. Nu vliegen de eerste jongen van de tjiftjaf uit het nest de wijde wereld in. In de dichte vegetatie rondom het nest vinden de jongen de komende tijd nog genoeg beschutting om het vliegen voldoende onder controle te krijgen. De komende twee weken worden de jongen nog door hun ouders gevoerd. Daarna beginnen de tjiftjaf-ouders aan een tweede nest. 

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstor Hans Dekker, Saxifragaes van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Rik Kruit en Hans Dekker, Saxifraga