krakeend met jongen lead

Krakeendkuikens kijken

Sovon Vogelonderzoek Nederland
19-JUN-2020 - Het Jaar van de Wilde Eend is ook een beetje het jaar van de Krakeend. Een eend die veel lijkt op de Wilde Eend, met een belangrijke uitzondering. Terwijl de Wilde Eend in aantallen achteruit gaat, neemt het aantal Krakeenden sterk toe. Wat is het geheim van deze onopvallende eend?

Er zullen weinig mensen zijn die de Wilde Eend niet kennen. De Krakeend daarentegen, is veel minder bekend. Logisch ook, want de aantallen liggen zo’n tien keer lager dan die van de Wilde Eend. Maar deze aantallen nemen wel al jaren toe. Broedden er in de jaren zeventig tussen de 550 en 800 paartjes in Nederland, inmiddels zijn dat er 21.000 tot 26.000. En dat is opmerkelijk. Want hoe kan deze aan de Wilde Eend verwante soort wel uitbreiden, terwijl de Wilde Eend in aantallen afneemt?

Verschillen

Er zijn natuurlijk verschillen tussen de Krakeend en de Wilde Eend. De Krakeenden leven iets meer verborgen en hebben een meer vegetarisch dieet. Het mannetje is met zijn overwegend grijsbruine uiterlijk veel minder opvallend dan een woerd Wilde Eend. Krakeenden broeden bovendien later dan de Wilde Eend. Maar verklaart dit ook het succes van de Krakeend? Er zijn aanwijzingen dat de achteruitgang van de Wilde Eend te maken kan hebben met de overleving van de kuikens. Daarom volgen we in dit jaar ook de overleving van de kuikens van de Krakeend.

Waar let je op?

Krakeenden volgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral de vrouwtjes lijken nogal op die van de Wilde Eend. Grote kans dus dat je een Krakeendenvrouwtje ten onrechte als Wilde Eend telt. Waar moet je vooral op letten als je een vrouwtjeseend met pulletjes ziet?

  • Snavelkleur: De Krakeend heeft een duidelijke tweekleurige snavel: zwart van boven, oranje van onderen. De snavel van de Wilde Eend is helemaal oranje, met een variabele hoeveelheid zwart op de bovensnavel (meestal een vlek).
  • Spiegel: De Wilde Eend heeft achterop de vleugels een blauwpaars vlak met een witte rand (de spiegel). Bij de Krakeend is dit helemaal wit. Je kunt dit vooral goed zien als de eend vliegt of met haar vleugels wappert, maar vaak ook nog als ze haar vleugels heeft ingeklapt.
  • Formaat: Krakeenden zijn iets kleiner dan Wilde Eenden, al is dit in het veld soms lastig te zien.

Zoek de verschillen: een vrouwtje Krakeend (links) en Wilde Eend (rechts) (Bron: Markus Varesvuo)

Kuikens invoeren

Zie je een Krakeend met kuikentjes? Voer deze dan ook in op kuikenteller.org. En ben je niet helemaal zeker, maak dan vooral een foto. Dan kunnen de eendenexperts van Sovon een second opinion geven.

Duizenden waarnemingen

Begin juni zijn er al meer dan 8.000 waarnemingen van eendenkuikens doorgegeven op kuikenteller.org. Vooral halverwege april ging het hard, toen de meeste kuikens van de Wilde Eend uit het ei kropen. De Krakeend broedt in mei. Van deze eend beginnen de waarnemingen van kuikens in de tweede helft van mei toe te nemen. Begin juni zijn er al een kleine honderd waarnemingen ingevoerd.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
De Krakeend in het Jaar van de Wilde Eend (Bron: SOVON)

Tekst: Marcel Wortel, SOVON
Foto's: Erik Kleyheeg; Markus Varesvuo
Film: SOVON