Boomvalk

Natuurjournaal 24 juli 2020

Nature Today
24-JUL-2020 - Boomvalkjongen vliegen uit en voorouder van wortel bloeit.

Langs de snelweg kun je vaak torenvalken zien bidden, maar er leven nog meer valkensoorten in Nederland. De boomvalk bijvoorbeeld, waarvan de jongen net zijn uitgevlogen. Deze valk, met zijn kenmerkende rode broek, heeft relatief laat in het jaar nog jongen. Daar heeft hij een goede reden voor: hij eet (onder andere) zwaluwen. De jonge zwaluwen zijn net uitgevlogen, maar kunnen nog niet zo goed vliegen als hun ouders. Daar profiteren de boomvalkouders van, omdat ze hun uitgevlogen jongen nog tot vijf weken na uitvliegen blijven voeren

Wie het mooie weer van de afgelopen dagen heeft benut om een fietstochtje te maken, heeft misschien veel witte schermbloemen zien bloeien. Ze lijken wel wat op fluitenkruid, maar het is de wilde peen die bloeit. De wortels die bij ons in de supermarkt liggen stammen af van deze plant. De wortel is wit in plaats van oranje, maar ruikt en smaakt naar (oranje) wortel. Als de plant klaar is met bloeien, krullen de buitenste bloemetjes omhoog naar binnen. Wilde peen wordt ook wel vogelnestje genoemd, naar de vorm van de bloem nadat de buitenste bloemetjes naar binnen zijn gebogen. Je kunt wilde peen overal in Nederland vinden langs bermen, in graslanden, op dijken en in de duinen.

Wilde peen, een bekend gezicht in wegbermen

Komend weekend organiseert ARK Natuurontwikkeling een familiestruintocht in de Leeuwense Waard, bij Boven-Leeuwen. Tijdens deze tocht in de uiterwaarden vertelt een gids over de natuur en krijg je de mooiste plekjes te zien. De tocht is gratis, maar vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Informatie is hier te vinden.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga