Fabien Cousteau’s PROTEUS™

Plannen voor nieuw onderwateronderzoeksstation op Curaçao

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
15-SEP-2020 - Plannen voor een hypermodern onderwateronderzoeksstation ‘PROTEUS™’ zijn onlangs vrijgegeven. Het ontwerp, geïnspireerd op koraalpoliepen, stelt wetenschappers in staat om rechtstreeks vanaf de oceaanbodem voor de kust van Curaçao te verblijven en onderzoek te doen. PROTEUS™ is een project van het Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC) en is de visie van Fabien Cousteau.

Het station is gepland om binnen drie jaar te worden gebouwd en biedt een ongeëvenaarde toegang tot de diepzee.

Duizenden jaren lang hebben mensen met verwondering naar de ruimte gekeken, dromend van verre planeten met een onvoorstelbaar leven. Ze wisten niet dat er gebieden op onze eigen planeet zijn die onherkenbaar zijn en vol met hun eigen unieke levensvormen. Hoewel bijna 99% van onze planeet zich onder het oppervlak van de oceaan bevindt, zijn we de afgelopen vijftig jaar nog maar net begonnen met het verkennen ervan. Zelfs met de meest geavanceerde oceaansatellieten, diepzee-onderzeeërs en sonars hebben we slechts ongeveer 5% van de oceaanbodem verkend en minder dan een vijfde in kaart gebracht tot een resolutie van vijf kilometer (wat betekent dat we alleen objecten kunnen 'zien' die groter zijn dan vijf kilometer). Dat houdt in dat we betere kaarten hebben van de maan en Mars dan van onze eigen zeebodem.

Veel wetenschappers geloven dat de diepzee oplossingen biedt in allerlei vraagstukken, variërend van de strijd tegen klimaatverandering tot medische doorbraken. Maar de moeilijke diepzee-omstandigheden maken toegang voor onderzoekers onmogelijk. In de grote diepten en totale duisternis was leven en werken in deze omstandigheden voorheen onmogelijk.

Fabien Cousteau’s PROTEUS™

Onderwateronderzoeksstation

Dat gaat veranderen met het nieuwe onderwateronderzoeksstation ‘PROTEUS™’. PROTEUS™ is een project van het Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC). Het is de visie van Fabien Cousteau, ontworpen door Yves Béhar, in samenwerking met partners van Northeastern University, Rutgers University en de Caribbean Research and Management of Biodiversity Foundation (CARMABI). PROTEUS™ wordt een onderwateronderzoeksstation van driehonderd vierkante meter. Dit modulaire laboratorium zal worden gebouwd voor de kust van Curaçao en biedt unieke toegang aan wetenschappers in de hoop diepzeegeheimen te onthullen voor creatieve oplossingen voor een breed scala aan problemen.

Het onderzoeksstation is een cirkelvormig gebouw van twee verdiepingen, dat op palen op de oceaanbodem zal staan. Geïnspireerd door de vormen van koraalpoliepen omvat het ontwerp individuele pods met laboratoria, medische voorzieningen en slaapappartementen. Het ontwerp omvat ook een duikersgat dat duikers direct toegang geeft tot de oceaanbodem.

Creatieve oplossingen

Het is ongelooflijk dat sinds het begin van de ruimtereizen twaalf mensen naar de maan zijn geweest. Dit terwijl mensen al duizenden jaren de oceanen hebben verkend en er slechts drie mensen ooit zijn afgedaald naar het diepste deel, de Marianentrog. Reizen in de diepe oceaan kent zijn eigen uitdagingen, van grote druk tot volledige duisternis. Voorbij een diepte van tweehonderd meter komt geen zonlicht meer, wat beeldvorming en verkenning buitengewoon moeilijk maakt.

Aangedreven door wind, zon en thermische energie uit de oceaan zal dit hypermoderne onderzoeksstation de kracht van groene technologie laten zien. Bovendien kan het diepe-oceaanontwerp nieuwe kansen bieden voor onderzoeksstations in gebieden met extreem weer, ze beschermend tegen tsunami's en orkanen. Door onderzoekers continu op diepte te laten leven, kunnen ze de hele dag door werken zonder decompressiestops te hoeven plannen.

Toekomst van wetenschap

PROTEUS™ zal voor onderwaterwetenschappers dienen als het equivalent van het internationale ruimtestation en zal overheidsinstanties, wetenschappers en de particuliere sector samenbrengen om samenwerking en wetenschappelijk onderzoek te bevorderen. "Oceaanonderzoek is duizend keer belangrijker dan verkenning van de ruimte voor - egoïstisch - onze overleving, voor onze toekomst" verklaarde Cousteau. "Het is ons levensondersteunende systeem. Het is precies de reden waarom we in de eerste plaats bestaan."

Het oorspronkelijke plan was om PROTEUS™ binnen drie jaar te bouwen, maar door het coronavirus heeft het project al vertraging opgelopen. Het doel is om regelmatig livestreams en videocontent aan te bieden, zodat de hele wereld toegang heeft tot het geweldige onderzoek dat wordt uitgevoerd. "Stel je voor hoe het zou zijn als je iets indrukwekkends zou vinden - of het nu microkosmisch is zoals iets farmaceutisch, of macrokosmisch zoals een groot dier - als je het zou kunnen laten zien aan scholen en universiteiten," stelde Cousteau zich voor. "Onze missie is om complexe wetenschap te vertalen naar iets dat de gemiddelde persoon niet alleen zal begrijpen, maar waar deze ook verliefd op wordt."

Meer informatie

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Yves Béhar, Fuseproject, PROTEUS™ (leadfoto: Fabien Cousteau's PROTEUS™)