Koala

70 procent minder koala’s in verbrande gebieden

WWF Nederland
12-SEP-2020 - Een nieuw rapport van WWF-Australië laat zien wat de impact van de bosbranden van 2019-2020 was op koalapopulaties. Uit het rapport blijkt dat de bosbranden resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. twaalf miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna drie miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.

Een nieuw rapport van WWF-Australië laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport blijkt dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.

De afname van het aantal koala’s in de zes gebieden varieerde van 34 procent in een deel van het Lake Innes Nature Reserve nabij Port Macquarie, tot een waarschijnlijk verlies van 100 procent in het Kiwarrak-gebied ten zuiden van Taree, waar onderzoekers geen enkele levende koala konden vinden.

Het rapport, getiteld Quantifying the impacts of bushfire on wild koala's: Insights from the 2019/20 fire season (pdf; 6,5 MB), is de eerste wetenschappelijke studie die de impact van de bosbranden op koala's kwantificeert.

Verse drollen

Ecologisch adviesbureau Biolink onderzocht 123 locaties in de zes verbrande gebieden door te zoeken naar uitwerpselen onder grote koalavoedselbomen. Als ze niet-verbrande drollen vonden bevestigde dat in ieder geval dat enkele koala's de branden hadden overleefd.

Goed nieuws is dat de onderzoekers ontdekten dat koala's vijf keer meer kans hadden om te overleven in gebieden waar de boomkruinen niet of gedeeltelijk verbrand waren in vergelijking met volledig verbrand.

Herstelwerk

Het rapport beschrijft ook wat er moet gebeuren om het herstel van de koalapopulaties een handje te helpen. In bossen die niet of gedeeltelijk verbrand zijn, moeten houtkap of andere verstoringen worden stopgezet totdat men zeker weet dat er nog koala’s zitten en hoe ze zich hebben verspreid. Buiten deze gebieden moeten de bomen waarvan koala’s het liefste eten en die minimaal dertig centimeter in doorsnee zijn, worden behouden, als een soort stapstenen. Dan wordt het voor koala’s gemakkelijker om zich te bewegen door gebieden waar door de branden de populaties nog meer versnipperd en geïsoleerd zijn geraakt.

Ook zouden er brandgangen kunnen worden aangelegd ​​rond de koalapopulaties door preventief, gecontroleerd en met lage intensiteit vuur te maken. Met de hand de ontvlambare bladeren op de grond rond de grotere koalavoedselbomen wegharken, helpt de verschroeiing van het bladerdak te verminderen en de koala's te beschermen.

Extremere bosbranden door klimaatverandering

Dermot O’Gorman, directeur van WWF-Australië: “De Australische bosbranden lieten de wereld een toekomst zien die niemand wil. Veel delen van de wereld zullen te maken krijgen met extremere bosbranden als gevolg van klimaatverandering. Het aantal koala’s krijgt misschien niet eens de kans zich te herstellen voordat een nieuwe brand door de oostkust raast en lokaal populaties uitroeit.”

Afname van het aantal koala’s in zes brandgebieden:

Wardell 70%
Busby’s Flat bij Royal Camp State Forest  72%
Busby’s Flat bij Braemar State Forest 47%
Lake Innes State Conservation Area 34%
Hillville Road bij Khappinghat Nature Reserve 87%
Hillville Road bij Kiwarrak    100%

Meer informatie

Tekst: Ellen de Wolf, Wereld Natuur Fonds
Foto: Wereld Natuur Fonds