Heikikker. Rana arvalis

Natuurjournaal 18 december 2020

Nature Today
18-DEC-2020 - Heikikker is goed verstopt, blauwe reiger juist goed te zien.

De heikikker komt algemeen voor in Nederland: je kunt hem vinden op zandgronden, hoogveen en laagveen, op kleigrond en in de buurt van vennetjes. Op dit moment wordt het vinden wel wat lastig: deze kikker houdt nu een winterslaap. Dit doen ze vrijwel altijd op het land, op een plek waar het niet kan vriezen. Verschillende soorten kikkers hebben allemaal hun eigen voorkeur voor een overwinteringsplek; bruine kikkers overwinteren bijvoorbeeld het liefst in het water. Begin maart, of soms zelfs nog eerder, wordt de heikikker weer actief.

Blauwe reiger

Mensen met vijvers zien hem liever niet in de tuin de blauwe reiger. Maar een eenzame reiger langs de sloot op een mistige winterochtend, is toch wel een mooi plaatje. Sommige blauwe reigers trekken weg als het koud wordt, maar veel blijven in Nederland. Ook vogels uit Scandinavië en Duitsland overwinteren hier. Als het meerdere dagen flink vriest, sterven veel reigers die besloten hebben in Nederland te blijven. Voor die reigers is het te hopen dat de komende winter niet te koud wordt!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Billy Lindblom, Flickr; Stanze, Flickr