Jan-van-Gent

Natuurjournaal 22 december 2020

Nature Today
22-DEC-2020 - Jan-van-genten duiken in de Noordzee, paringstijd zeedonderpad begonnen.

Er zijn op het moment veel verschillende interessante wintergasten langs de kust te zien. Eén van de vele overwinterende vogels is de jan-van-gent, die je nu goed kunt zien. Het is grote, wite zeevogel. Je kunt groepen jan-van-genten over de zee zien zwerven, op zoek naar vis. Als een jan-van-gent een vis ziet, maakt hij een indrukwekkende duikvlucht. Neem vooral je verrekijker mee!

Veel vissen (en andere dieren) trekken in de winter weg, om een winterslaap te houden of omdat het op andere plaatsen warmer is. De gewone zeedonderpad heeft het daarentegen druk in Nederland: zijn voortplantingstijd breekt nu aan. Tijdens de paring houdt het mannetje het vrouwtje met zijn buik- en borstvinnen vast, waardoor het lijkt of ze knuffelen. Ook na de paring blijft het mannetje betrokken: hij bewaakt de eieren, tot wel vijf weken lang. Gelukkig is dat rond deze tijd van het jaar vrij makkelijk, omdat veel roofdieren nu minder actief zijn.

Gewone zeedonderpad

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Stein, Saxifraga; Marion Haarsma, Verspreidingsatlas