Maanvis

Natuurjournaal 6 januari 2021

Nature Today
6-JAN-2021 - Kans op maanvissen en kruisbekken.

Als je nu een strandwandeling maakt, loop je kans om aangespoelde maanvissen tegen te komen. Maanvissen trekken rond deze tijd van het jaar van het noorden naar het zuiden. Daarbij verdwalen ze af en toe. Ze zijn niet gewend aan ondiep water. Wanneer ze in de Noordzee terechtkomen, spoelen ze soms aan. Maanvissen die in Nederland aanspoelen zijn vaak relatief klein, tot vijftig centimeter. Ze kunnen echter wel vier meter lang worden! Soms worden maanvissen zelfs nog levend gevonden, zoals eind december nog gebeurde. Deze gevonden maanvis maakt het naar omstandigheden goed, en knapt op tot hij weer vrijgelaten kan worden.

De kruisbek, beroemd om zijn gekruiste snavel, broedt hier en daar in Nederland. In de herfst en de winter is de kans dat je er een ziet een stuk groter, want dan overwinteren Scandinavische vogels hier. De kruisbek is met name te zien op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in Drenthe. Hij gebruikt vaste drinkplekken, waar hij meerdere keren per dag terugkomt. Als je één keer een kruisbek bij een meertje hebt gezien, is de kans dus aanwezig dat hij er later nog een keer te zien is.

Kruisbek

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: John Vonderlin, Flickr; Bart Vastenhouw, Saxifraga