Nationaal Park Nieuw Land organiseert 2021 Soortenjaar
StaatsbosbeheerWaarom een 2021 Soortenjaar?
Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland. Het nationaal park strekt zich uit vanaf de sluizen bij Enkhuizen over het water van het Markermeer tot aan Almere bij de Oostvaardersdijk. En van Lelystad langs de A6 tot aan de afrit 8 (Oostvaarders) bij Almere. In het relatief jonge natuurgebied heeft zich al een enorme variatie aan planten, insecten, vogels en andere dieren ontwikkeld. In het 2021 Soortenjaar willen we graag deze natuurlijke rijkdom nóg beter in beeld brengen en delen met een breed publiek. Door samen meer dan 2021 verschillende soorten te vinden, laten we zien hoe rijk en bijzonder Nieuw Land is.
In het Nationaal Park is nog nooit eerder op zo’n grote schaal onderzocht welke dieren en planten er leven. “We zien al veel soorten vogels, insecten en plantensoorten in de Oostvaardersplassen, maar ook op de Marker Wadden en Lepelaarplassen. Het wordt dus tijd om ze goed vast te leggen! Met elke soort die je hier vindt, komen we dichter bij de 2021 soorten. Uiteraard hopen we aan het eind van het jaar ver voorbij dit aantal te komen om een nóg beter beeld te krijgen van de biodiversiteit van Nationaal Park Nieuw Land”, aldus Wout Neutel, provinciehoofd Staatsbosbeheer Flevoland. Het soortenjaar is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de soortenvariatie in het gebied en met de verschillende natuurorganisaties die in Nationaal Park Nieuw Land actief zijn. Tevens ondersteunen de gegevens het natuurbeheer en het onderzoek. In het 2021 Soortenjaar wordt samengewerkt met meer dan vijftien landelijke en regionale natuur- en soortenorganisaties.
Van bezoeker tot onderzoeker
De gezamenlijke partners van Nationaal Park Nieuw Land willen niet alleen experts oproepen om mee te tellen. Iedereen mag meedoen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Bovendien vinden we het belangrijk dat je wat kan leren van het tellen van soorten. Daarom zijn de studenten van de Aeres Hogeschool gevraagd om mee te werken aan het maken van instructiefilms en het inventariseren van soorten.”
Hoe werkt het?
Bezoekers worden uitgenodigd om mee te doen en zich in te schrijven als ‘waarnemer’. Het stappenplan hiervoor staat op Nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar. De doorgewinterde waarnemers worden aangemoedigd om hun waarnemingen op Waarneming.nl te plaatsen. Experts (vertegenwoordigers van ‘soortengroepen’) zijn welkom om op bepaalde dagen inventarisaties te doen in delen van Nationaal Park Nieuw Land. De partners van Nationaal Park Nieuw Land (Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, het Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat, Provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Almere) faciliteren deze experts onder andere door (delen van) hun gebieden open te stellen en interessante routes in de natuurgebieden aan te bieden.
Over Nationaal Park Nieuw Land
Tussen Almere, Lelystad en Enkhuizen, op een vleugelslag van Amsterdam, ligt een groot en verrassend natuurgebied: Nationaal Park Nieuw Land. Door mensenhanden gemaakt en nog volop in ontwikkeling. De natuur hielp de mens bij het inkleuren van het nieuwe land. De vestiging van nieuwe plant- en diersoorten is nog steeds volop aan de gang. Ideaal dus voor natuurliefhebbers die graag wat nieuws willen ontdekken. Het is een gevarieerd, waterrijk landschap waar jonge deltanatuur de ruimte krijgt. Een gebied waar bovendien bijzondere vogelsoorten zich thuis voelen en uit Nederland verdwenen soorten zijn teruggekeerd. Ben jij de eerste die in 2021 de iconische zeearend spot?
Meedoen
- Wil je meedoen met soorten tellen in Nationaal Park Nieuw Land? Ga dan naar Nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar voor meer informatie.
Tekst: Nationaal Park Nieuw Land
Foto: Marjolein den Hartog - Kissmyarts