Senecio vulgaris. Klein kruiskruid

Natuurjournaal 17 januari 2021

Nature Today
17-JAN-2021 - Spot de roodhalsgans en let op gele bloemen.

Wie met een verrekijker of telescoop naar een groep ganzen kijkt, kan zomaar een opvallend gekleurde gans in het vizier krijgen. De bont getekende roodhalsgans komt regelmatig in Nederland voor. Op het eerste gezicht zul je hem niet snel zien, want tussen een groep andere ganzen valt hij bijna niet op. Het is de moeite waard om hem eens te zoeken, dus kijk eens uitgebreid naar een groep brandganzen; wie weet wordt je inspanning beloond met een prachtige roodhalsgans!

Roodhalsgans

Het is winter en lijkt eindelijk koud te worden, maar toch bloeien er nog planten. Dat bewezen de deelnemers aan de Eindejaars Plantenjacht van FLORON, die rond de jaarwisseling keken welke planten er nog in bloei stonden. Het klein kruiskruid bleek bijvoorbeeld vaak bloeiend gezien te zijn. Dit plantje is door heel Nederland te vinden en komt algemeen voor. Het valt niet erg op, maar wie er op let, zal zien dat zijn gele bloemen nog steeds te zien zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga