Putter

Natuurjournaal 19 december 2021

Nature Today
19-DEC-2021 - Bontgekleurde ganzen en zangvogels.

In de wintermaanden zijn er veel verschillende soorten overwinterende ganzen te zien in Nederland. Vaak zijn ze niet te missen en overwinteren ze in grote groepen van dezelfde soort. De roodhalsgans is een uitzondering. Deze kleine gans is prachtig getekend. Je zou zeggen dat hij wel opvalt, maar niets is minder waar. Hij ‘verstopt’ zich graag tussen groepen ganzen, zoals brandganzen. Dan is zijn verschijning ineens een stuk minder opvallend. Om het nog moeilijker te maken, zijn er elk jaar maar weinig roodhalsganzen die in Nederland overwinteren. Ze komen uit Midden-Siberië en er zijn niet zoveel ganzen die helemaal doorvliegen naar Nederland. Voor wie geduld en doorzettingsvermogen heeft, is het de moeite waard om eens uitgebreid met een verrekijker of telescoop naar een groep brandganzen te kijken. Wie weet vind je die ene roodhalsgans tussen de grote groep andere ganzen!

Roodhalsgans

Een bontgekleurde vogel die je een stuk makkelijker kunt zien in de winter, is de putter. De gele en rode kleuren geven hem een tropisch uiterlijk, maar deze zangvogel is gewoon de hele winter in Nederland te zien. Je kunt groepjes kwetterende putters in elzen naar eten zien zoeken. Soms zijn ze samen met sijsjes te vinden, die zijn ook dol op elzenproppen. Putters komen ook voor in tuinen. Laat eens een uitgebloeide zonnebloem of kaardebol staan in je tuin, en verwonder je over deze kleurrijke tuinbezoeker!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga