Klein kruiskruid

Natuurjournaal 27 maart 2023

Nature Today
27-MRT-2023 - Zoek de bloemen van klein kruiskruid en muurhagedis in de zon.

Stoepplantenliefhebbers opgelet: klein kruiskruid staat alweer in bloei. Dat valt niet zo op, want ze hebben alleen maar gele buisbloemen. In tegenstelling tot andere kruiskruiden staan daar geen gele lintbloemen omheen, waardoor het bij klein kruiskruid net lijkt of de bloemblaadjes missen. Het is een echte pionierssoort, die maar een heel klein beetje bodem nodig heeft om te groeien. Op hele schrale plekken krijgt ze dan maar een paar bloemhoofdjes, op rijkere plekken kan ze beter bloeien en een halve meter hoog worden.

Opwarmen in de zon
Van de hagedissen is de muurhagedis als eerste wakker uit de winterslaap, soms neemt hij op een zonnige dag in januari of februari al een kijkje. Toch is het juist een soort die van warmte houdt, en alleen op warme plekken leeft met veel stenen, zoals op rotswanden of op muren. Dat doen ze in Nederland alleen bij oude vestingwerken in Maastricht, waar enkele honderden muurhagedissen wonen. De mannetjes zijn al actief, en nu de vrouwtjes ook tevoorschijn komen kan de paartijd beginnen. Het voorjaar is een goede tijd om hagedissen te zien, omdat ze langer moeten opwarmen. Muurhagedissenpaartjes die elkaar gevonden hebben, liggen vaak een paar dagen met z’n tweeën in de zon.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Dalgial, Wikimedia Commons; Pethan, Wikimedia Commons