Lullula arborea. Boomleeuwerik

Natuurjournaal 27 februari 2021

Nature Today
27-FEB-2021 - Boomleeuweriken zijn massaal terug; luister naar de zwarte specht.

Ze komen van ver, uit Afrika, en ineens, op een mooie dag, hoor je overal weer teruggekeerde trekvogels zingen. De boomleeuwerik is er daar een van. Je moet ze vooral zoeken in de buurt van heidevelden met daarop en eromheen veel naaldhout. Maak een wandeling over het Hulshorsterzand, op de Dwingelose heide of in een vergelijkbaar gebied, en je bent in echt boomleeuwerikgebied. Als je daar een kleine vogel als een parachute uit de lucht naar beneden ziet komen, die luid lu-lu-lu roept en dan landt in een boomtop, dan heb je een boomleeuwerik te pakken. Het is een van die typische voorjaarsgeluiden.

Rechts de zwarte specht. Links een grote bonte specht

Wie ook het voorjaar in zijn hoofd heeft, is de zwarte specht. Deze mooie vogel zal je niet snel zien, maar kan je nu heel goed horen. Zijn 'lachende' voorjaarsroep schalt door het bos en het geluid is niet te missen. Als een paartje elkaar gevonden heeft, of nog aan het onderzoeken is, kan je ook nog eens goed de baltsgeluiden horen. De zwarte specht leeft vooral in naaldbossen. Trek er eens op uit op de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug en kijk of je zijn geluid kunt horen.

Luister hier naar de voorjaarsroep van de zwarte specht (Bron: Stanislaz Wroza, Xeno-Canto)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga