Paarse dovenetel

Natuurjournaal 4 maart 2021

Nature Today
4-MRT-2021 - Scholekster zoekt broedplek, paarse dovenetel bloeit.

Te-PIET, te-PIET! Het geluid van de scholekster is onmiskenbaar. Scholeksters overwinterden gedeeltelijk in Nederland. Nu komen ook de vogels die de winter in Zuidwest-Europa doorbrachten terug. Scholeksters in Nederland hebben aan de kust overwinterd, maar zoeken nu hun broedplaatsen in het binnenland weer op. Let dus eens op of je hun karakteristieke roep weer kunt horen, ook als je niet aan de kust woont.

Scholekster

Hij wordt omschreven als akkeronkruid, maar is eigenlijk best een mooi plantje: de paarse dovenetel. Deze plant bloeit nu, met paarse bloemen. Ook de bladeren lopen wat paars aan, dus de paarse dovenetel doet zijn naam eer aan. De soort houdt van grond die bewerkt is, dus je kunt hem goed zien op akkers en in moestuinen. Ook langs stoepranden is het niet ongebruikelijk om paarse dovenetel tegen te komen. Let er eens op en kijk of je de paarse bloemetjes ziet. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga
Geluidsfragment: Lars Edenius, Xeno-Canto