Fluitenkruid

Natuurjournaal 7 april 2021

Nature Today
7-APR-2021 - Fluitenkruid staat in bloei, roodborst tolereert partner.

Kijk de volgende keer dat je in de auto zit eens om je heen: grote kans dat de wegbermen ineens witgekleurd zijn. Het fluitenkruid staat in bloei en maakt zijn omgeving wit. Fluitenkruid kan slecht tegen terrein waar regelmatig mensen op lopen, dus wegbermen zijn voor deze soort een ideale omgeving. Van het dikke gedeelte van de stengel van de plant kan je fluitjes maken. De stengels zijn namelijk hol. Het is niet moeilijk te raden hoe fluitenkruid aan zijn naam is gekomen!

Roodborst

De roodborst lijkt zo’n lief vogeltje, dat je dag opvrolijkt wanneer je hem in de tuin ziet zitten. Schijn bedriegt: dit lief lijkende vogeltje is ontzettend agressief tegen soortgenoten. Hij hecht grote waarde aan zijn eigen territorium en wil dit met geen enkele andere roodborst delen. Toch zullen roodborstjes de komende tijd iets flexibeler moeten zijn. De broedperiode is begonnen en man en vrouw roodborst moeten samenwerken om jonge roodborstjes te maken en groot te brengen. Tot in juli delen de roodborsten een territorium. Kijk niet raar op als je alsnog pittige roodborstruzies ziet: zelfs in de broedperiode hebben roodborsten het liefst hun eigen leefgebied.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga