Kleine ooievaarsbek

Natuurjournaal 20 april 2021

Nature Today
20-APR-2021 - Kleine ooievaarsbek staat in bloei, kuifmees begint met broeden.

Kleine ooievaarsbek is een algemene plantensoort die door heel Nederland voorkomt. De soort staat nu in bloei, met kleine lila bloemetjes. De plant zelf wordt ook niet zo groot, maximaal veertig centimeter. Om hem te zien moet je dus wel even goed kijken, want hij valt niet direct op. Kleine ooievaarsbek groeit op open grond die voedselrijk en vochtig is, en bloeit nog tot in het najaar. Planten uit de familie van de ooievaarsbekken worden zo genoemd omdat hun vruchten op de snavel van een ooievaar lijken.

Sommige mezensoorten zijn lastig uit elkaar te houden. De matkop, glanskop en zwarte mees lijken bijvoorbeeld best op elkaar. Gelukkig zijn er ook mezen die je direct herkent, zoals de kuifmees. Zijn opvallende kuif geeft deze mees zijn naam. De kuifmees begint nu met broeden. Ze hebben meestal vier tot acht eieren per legsel, maar kunnen er soms wel elf in één nestje hebben. Kuifmezen zullen, in tegenstelling tot de koolmees, niet zo snel in de nestkast in de tuin broeden. Je vindt deze soort in oud naaldbos, bijvoorbeeld op de Veluwe.

Kuifmees

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Hans Boll, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga