Kleefkruid

Natuurjournaal 4 mei 2021

Nature Today
4-MEI-2021 - Kleefkruid staat in bloei, hamster is zwanger.

Kleefkruid is vooral bekend als de plant met de stengels die overal aan vast blijven plakken. Je hoeft er maar langs te lopen of er blijven al stukjes plant aan je jas hangen. Dat komt door de kleine haakjes die aan de stengels, bladeren en vruchten zitten. Op deze manier laat kleefkruid zijn zaden verspreiden door dieren. Op dit moment staat kleefkruid in bloei, maar dat zal je misschien niet snel opvallen. Het plantje heeft erg kleine witte bloemetjes aan de top van een stengel. Kleefkruid groeit overal in Nederland. Let eens op of je de bloemen kan zien als je de soort ziet staan – of als hij aan je trui blijkt te kleven.

Europese hamsters, vaak gewoon hamsters genoemd, zijn solitaire dieren. Ze leven het liefst alleen. Toch hebben vrouwtjes de afgelopen tijd een mannetje in hun gezelschap moeten dulden: de paartijd is begonnen. Hiervoor hebben mannetjes vrouwtjes benaderd in hun burcht. Als het mannetje te zwak is, wordt hij zonder pardon weggejaagd door het vrouwtje. Alleen een sterk mannetje mag een paar dagen in de burcht blijven. Inmiddels zijn de vrouwtjeshamsters zwanger. Over een paar weken worden de eerste jongen geboren.

Hamster

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Tamás Cserkész, Flickr