Anas platyrhynchos. Wilde eend met jongen

Natuurjournaal 8 april 2022

Nature Today
8-APR-2022 - Jonge eendjes te zien en hamster wordt wakker.

In parken, sloten en plassen kun je nu al jonge eendjes zien. Er zijn natuurlijk verschillende eendensoorten in Nederland, maar de meeste mensen denken bij ‘jonge eendjes’ aan de kuikens van de wilde eend. Het zijn schattige, pluizige jongen, bruingeel of soms helemaal egaal geel. Ze kunnen direct na hun geboorte al zwemmen. In een rijtje of een groepje zwemmen ze netjes met hun moeder mee. Wilde eenden hebben een lang broedseizoen, dat nog tot in augustus door kan lopen. In die tijd hebben ze maar één broedsel. Houd de wilde eenden in de buurt in de gaten, voor je het weet zijn de schattige kuikens volwassen en moet je weer tot volgend jaar wachten!

Europese hamster tussen de graanvelden

De hamster, of korenwolf, heeft de winter lekker knus onder de grond doorgebracht. In een zelfgegraven gangenstelsel houden hamsters een lange winterslaap. Rond deze tijd worden de meeste hamsters wakker. Ze leven alleen in hun eigen gebied, maar na de winterslaap vindt de paartijd plaats. Daarom gaan mannetjes nu actief op bezoek bij vrouwtjes, in hun burcht. Ze worden vaak agressief begroet en zwakke hamstermannen worden weggejaagd. Alleen de sterke mannen mogen een paar dagen blijven voor de paring. Daarna sturen de vrouwtjes ook hen weer weg.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Hugo Willocx, Saxifraga