Zevenblad

Natuurjournaal 11 mei 2021

Nature Today
11-MEI-2021 - Eet eens zevenblad, wezel heeft jongen.

Zevenblad is niet echt een geliefd (on)kruid in tuinen. Het woekert nogal en het is amper te bestrijden – en aan gif doen we niet meer, toch? Een andere naam is tuinmansverdriet, dan weet je wel hoe deze plant gezien wordt. Zevenblad heeft altijd zeven blaadjes, zo eenvoudig is dat. Hoe dan ook, je kunt er ook van genieten, de plant heeft over enige tijd mooie witte bloemschermen die aan fluitenkruid doen denken. Er is één manier om toch nog iets met zevenblad te doen en dat is, in dit stadium zonder bloemen, het opeten! De plant zit onder andere vol vitamine C en is te eten als spinazie of te verwerken in een pesto. Eet smakelijk.

Het kleinste roofdier van Nederland, en zelfs van Europa, heeft jongen. Je kunt je voorstellen dat deze wezeljongen dus erg klein zijn. Ze kunnen nog niet veel: hoewel ze snel groeien, gaan hun oogjes pas over vier weken open. Het duurt nog wel zeven weken totdat ze het nest verlaten. Tot die tijd worden ze goed verzorgd door hun moeder. Ze is klein, maar jaagt soms op prooien die veel groter zijn dan zijzelf. Alles voor energie om de jongen te verzorgen!

Wezel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Piet Munsterman, Saxifraga