Moeierboom

Welke boom wordt in 2021 De Boom van het Jaar?

Bosgroepen
11-MEI-2021 - In de discussie over klimaatverandering groeit de aandacht voor de belangrijke natuurwaarde van bomen en bos. Maar bomen hebben ook een maatschappelijke functie. Ze geven vorm aan de omgeving waarin wij wonen. Sommige exemplaren hebben zelfs een bijzonder verhaal: hun waarde voor de lokale gemeenschap, hun geschiedenis, of zelfs een legende. Naar die verhalen is De Boom van het Jaar op zoek.

De verkiezing van De Boom van het Jaar vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en maakt deel uit van Tree of the Year, een Europese verkiezing met zestien deelnemende landen op initiatief van de Environmental Partnership Association. In Nederland wordt de verkiezing georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Tot en met 20 mei kan iedereen in ons land zijn favoriete boom aanmelden via deboomvanhetjaar.nl.

Markante bomen met een bijzonder verhaal

De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar. Deze boom werd uiteindelijk zesde tijdens de Europese verkiezing. De Moeierboom is een grootbladige linde die al meer dan 345 jaar geleden geplant werd. Dat gebeurde op de plek waar in de Middeleeuwen recht werd gesproken. Een plek waar misdadigers werden veroordeeld en onschuldigen werden vrijgesproken. De Moeierboom staat al die jaren symbool voor verbinding, diep geworteld in het hart van Etten-Leur. De karakteristieke boom is een plek voor ontmoeting, verbroedering en vermaak op zonnige dagen. 

Onder de leden van de Bosgroepen bevinden zich veel eigenaren van oude landgoederen. Ook daar staan vaak prachtige oude bomen met veel verhalen. Zo was in 2019 de Heksenboom op Landgoed Ten Vorsel (Bladel) verkozen tot De Boom van het Jaar. Rond deze Heksenboom hangt een mysterieus verhaal over Zwarte Kaat, een heks die rond 1600 met haar bende een pasgeboren baby ontvoerde uit de Hoeve Ten Vorsel. Ze noemde hem Thomas en voedde hem zelf op. Jaren later werd ze onthoofd door Floris ten Vorsel, Thomas' broer. De broers werden herenigd en Zwarte Kaat werd begraven op de hei. Volgens de legende groeide de struik die haar begraafplaats markeerde uit tot een sprookjesachtige boom.

De Heksenboom, winnaar Boom van het Jaar 2019

Landelijke stemronde

Na 20 mei kiest de jury uit alle inzendingen voor elke provincie één boom. Deze twaalf provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt en concurreren vervolgens met elkaar in een landelijke stemronde. De boom met de meeste stemmen wordt half oktober uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022.

Tekst: SBNL Natuurfonds / De Boom van het Jaar & Bosgroepen
Foto's: Egon Zitter (leadfoto: de Moeierboom, winnaar Boom van het Jaar 2020); Rob Visser Photography