Moeierboom winterverlichting Etten-Leur boom jaar 2020

Wordt de Moeierboom in Etten-Leur de mooiste boom van Europa?

Provincie Noord-Brabant
18-FEB-2021 - In oktober vorig jaar werd hij uitverkozen tot de mooiste boom van Nederland in 2020. Nu dingt hij mee in de Europese verkiezing tot de mooiste boom van Europa: de Moeierboom op de Markt in Etten-Leur. Om uitverkoren te worden, heeft hij nog veel stemmen nodig, want de concurrentie is stevig.

De Moeierboom in Etten-Leur kan op 17 maart de Europese boom van het Jaar 2021 worden. Dan wordt de winnaar bekendgemaakt in Brussel. De Moeierboom is één van de veertien bomen die meedingen naar de titel Europese Boom van het Jaar 2021. Nog deze hele maand kan op hem worden gestemd via de website Europese boom van het jaar – We are searching for trees with the most interesting stories.

Stemmen kan tot 27 februari

Op de Europese website staan alle veertien bomen op een rij. De meeste zijn oude bomen, en ze hebben vaak een lange geschiedenis. Tot en met 21 februari is bij elke boom zichtbaar hoeveel stemmen de boom heeft verzameld. In de laatste week van de verkiezingen, dus van 22 tot en met 27 februari, worden deze getallen afgedekt, zodat de bekendmaking van de uitslag op 17 maart een verrassing is.

De duizendjarige millennium steeneik van Lecina in Spanje heeft intussen al bijna 45.000 stemmen verzameld. De oude oosterse plataan in de Russische Federatie komt op ruim 45.000. Om deze bomen voorbij te komen, moet de Moeierboom uit Etten-Leur nog heel wat stemmen verzamelen. Momenteel blijft het aantal voor onze Brabantse boom steken op ruim 21.000.

Nakomelingen

De Moeierboom op de Markt in Etten-Leur is een etagelinde van meer dan driehonderd jaar oud. De naam van de boom, Moeier, is vermoedelijk afgeleid van moeder. Vroeger vermeerderde men lindebomen door afleggen. Dit is het uitbuigen van twijgen tot even in de grond. Na een jaar hebben ze op die plek wortels gekregen en worden ze losgesneden van de boom. Zodoende heeft de Moeierboom voor vele nakomelingen gezorgd. Ook recent zijn er nog nakomelingen van deze boom opgekweekt. Deze zijn vervolgens op enkele locaties in Etten-Leur geplant om verder op te groeien.

De Moeierboom op de Markt in Etten-Leur

SBNL Natuurfonds

De eerste verkiezing van de Europese Boom van het jaar was in 2011, in aansluiting op de verkiezing van de Boom van het jaar in Tsjechië. De Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar wordt sinds 2018 georganiseerd door de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied, het SBNL Natuurfonds. Maaike Brasz, rentmeester van SBNL Natuurfonds: “We vonden dat onze bomen in Nederland ook bij Europa’s meest bijzondere bomen kunnen horen. We vinden het belangrijk dat mensen nadenken over het belang van bomen. Ze zijn niet alleen belangrijke dragers van ons klimaat, ze kunnen ook een maatschappelijke betekenis hebben, of dienstdoen als herdenkingsboom. Drie jaar geleden organiseerden we onze eerste Boom van het Jaar verkiezing van Nederland. Dat was, ook in de mededinging in Europa, een groot succes. We vinden het wel bijzonder dat alle drie de gekozen Bomen van het Jaar in Brabant staan.” In 2019 was de Bladelse heksenboom van Zwarte Kaat boom van het jaar in Nederland. In 2018 won de Troeteleik in de middenberm van de A58 bij Breda.

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: Pierre van Damme; Mark Kohn