Kropaar

Natuurjournaal 16 juni 2021

Nature Today
16-JUN-2021 - Bloeiende grassen en draaiende paddenstoelen.

Grassen zijn vaak moeilijk te herkennen en op naam te brengen. Soorten lijken op elkaar of hebben een onopvallende bloei. Toch zijn er ook grassoorten die wel makkelijk te herkennen zijn. Kropaar is zo’n soort. Het is een soort die heel algemeen voorkomt in Nederland. Tijdens een fietstocht of autorit kun je de soort herkennen in de berm. Hij bloeit met grote, dikke pluimen en wordt vrij hoog, tot wel negentig centimeter. Niet iedereen is blij met de bloei van kropaar: het is een van de planten waar je heftig op kunt reageren als je last hebt van hooikoorts.

Aan verzwakte en dode bomen, vaak op beuken, kan je de echte tonderzwam aantreffen. Deze zwammen kunnen een verzwakte boom doodmaken en daarna eten ze hem ook nog deels op. De echte tonderzwam lijkt een beetje op een grijze paardenhoef. Het is een meerjarige zwam waarvan je soms de jaarringen kan tellen. Vooral bij dit soort zwammen kan je goed zien wat er gebeurt als de boom op een gegeven moment omvalt. De sporen van de zwam moeten omlaag kunnen vallen, maar dat kan niet meer als de boom eenmaal op de grond ligt. Daar heeft hij een trucje voor bedacht: je maakt een nieuw vruchtlichaam, maar dan draai je gewoon een kwartslag. Makkelijk zat! Je kan dit verschijnsel in elk loofbos vinden.

Echte tonderzwam

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN