Polyommatus icarus. Icarusblauwtje

Natuurjournaal 19 juni 2021

Nature Today
19-JUN-2021 - Blauwe vlinders en groene rupsen.

Als je langs een veld met veel klaver wandelt, blijf dan eens staan om naar vlinders te kijken. Het icarusblauwtje vliegt namelijk volop. De waardplanten van de rupsen zijn onder andere rolklaver (de klaver met de felgele bloemen) en kleine klaver (met lichtgele bloemen). Goed opletten op deze klaver dus. Het icarusblauwtje is het meest algemene blauwtje van Nederland. Ze vliegen met tientallen, soms wel honderden exemplaren boven bloemrijke velden. Het icarusblauwtje is dit jaar wat later dan gemiddeld en vliegt al een tijdje, maar is nu ook zeker nog te zien. Mannetjes hebben een dunne zwarte rand om hun bovenvleugels. Om de vrouwtjes te herkennen, kun je het best de determinatiekaart voor blauwtjes (pdf; 699 KB) erbij pakken.

Rups van de nachtpauwoog

De dagpauwoog is een opvallende en algemene dagvlinder, die veel mensen wel kennen. Maar wist je dat er ook een nachtpauwoog bestaat? Deze vlinder heeft net als de dagpauwoog oogvormige vlekken op zijn vleugels. De nachtpauwoog is echter een nachtvlinder, hoewel de mannetjes wel overdag vliegen. Vlinders van deze soort zul je nu niet snel vinden, maar de rupsen zijn wel goed te zien. Ze vallen direct op: ze zijn zo'n zes centimeter lang, felgroen, met gele of witte stippen waar haren uit groeien. Je kunt ze in bossen, graslanden en heidegebieden vinden, met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting; Ab H. Baas, Saxifraga