Rivierrombout

Natuurjournaal 27 juni 2021

Nature Today
27-JUN-2021 - Rivierrombout vliegt, muurpeper bloeit.

De rivierrombout is een libel die zijn naam eer aandoet. Hij komt namelijk vooral voor rond de grote rivieren. De soort heeft indrukwekkende geelzwarte tekeningen over zijn lichaam. Rivierrombouten sluipen op het strand uit hun huid. Soms kun je de huidjes op zo’n tien meter van het water zien liggen. Over de voortplanting van de rivierrombout is nog niet zoveel bekend. Men vermoedt dat de larven in het water met de rivier mee drijven, en kilometers verderop uitsluipen. Zo verspreidt de rivierrombout zich met hulp van de grote rivieren.

In de zomer kan je her en der plukjes felgele bloemen zien bloeien. Dit is muurpeper, een vetplant die in de zomer op veel plaatsen bloeit. Muurpeper stelt niet veel eisen aan zijn omgeving en kan ook tussen stoeptegels gevonden worden. De naam van de soort zegt het al: de bladeren van deze planten smaken een beetje pittig. Het is echter niet aan te raden om ze als vervanger van peper te gebruiken in de keuken, want de bladeren zijn ook licht giftig.

Muurpeper

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Willem Jongepier, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga