Ree

Natuurjournaal 7 juli 2021

Nature Today
7-JUL-2021 - Ree zoekt partner, grote weerschijnvlinder vliegt.

Juli en augustus zijn de maanden waarin reeën elkaar opzoeken. Het vrouwtje, de reegeit, laat sporen achter voor het mannetje, de reebok. Hij achtervolgt haar tot ze klaar is om te paren. Soms rent de reebok daarbij in rondjes om de reegeit heen. Als het vrouwtje bevrucht is, groeit het embryo niet direct. De bevruchte eicel deelt zich een paar keer, en blijft dan in rust tot de winter. Pas dan zal het embryo verder groeien. Dit verschijnsel heet verlengde draagtijd en komt voor bij sommige zoogdieren. Als je op de hoogte wil blijven van de levensloop van de ree, kun je de soort als favoriet markeren in de Nature Today-app. Je krijgt dan een notificatie wanneer de ree een nieuwe levensfase ingaat.

De grote weerschijnvlinder lijkt wel een tropische vlinder, met zijn grote donkerblauwe vleugels. Toch kun je hem de komende tijd gewoon in Nederland zien vliegen. Het was ooit een zeldzame soort, maar de laatste twintig jaar verspreidt hij zich over Nederland. In het oosten van het land zitten verschillende populaties; de westelijke provincies heeft hij nog niet bereikt. De soort wordt vaak drinkend gezien, uit plassen of kadavers van dieren. Als het erg warm is en mensen zweten, gaan ze ook nog wel eens op mensen zitten!

Grote weerschijnvlinder

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Martin Mollet, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga