Saber, van Carolina Tiger Rescue. Saber lijdt aan scheelzien (onjuist uitgelijnde ogen). Scheelzien is niet het resultaat van inteelt, maar is een eigenschap die genetisch is gekoppeld aan het recessieve

De schokkende waarheid over witte tijgers

Stichting IFAW
24-JUL-2021 - Witte tijgers zijn schitterende dieren, maar achter hun prachtige uiterlijk schuilt een vreselijk verhaal van mishandeling, doorfokken en inteelt.

Lijnteelt

Witte tijgers zijn geen aparte ondersoort of geslacht en ze komen vrijwel niet in het wild voor. De reden hiervan is dat witte tijgers in gevangenschap, hoe schitterend ze ook zijn, hun prachtuiterlijk 'te danken hebben aan' lijnteelt: een vorm van inteelt. De witte vacht is in feite een genetisch defect dat in zeldzame gevallen voorkomt bij nageslacht van twee oranje tijgers met een bepaald allel, een specifiek recessief gen. In de Verenigde Staten zijn alle witte tijgers in gevangenschap waarschijnlijk nakomelingen van een en dezelfde Bengaalse tijger, een mannetje genaamd Mohan.

Als gevolg van deze lijnteelt worden witte tijgers geboren met pijnlijke afwijkingen en aandoeningen, zoals heupdysplasie, ernstige gezichtsstoornissen, wervelkolomziektes en orgaanschade. De vreselijke leefomstandigheden van deze dieren in zogenaamde natuurreservaten en menagerieën (meerdere tijgers die in gevangenschap leven) aan de kant van de weg, maken het alleen nog maar erger.

Helse pijnen

Witte tijger Kenny

Bij ernstig doorgefokte tijgers sterft zeker tachtig procent van de welpjes kort na de geboorte. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW voert al sinds 2003 voorlichtingscampagnes om mensen te wijzen op de wrede waarheid over witte tijgers en andere grote katachtigen in gevangenschap.

“Witte tijgers hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen en lijden hun hele leven helse pijnen”, aldus Carson Barylak, campagnemanager bij IFAW. “De slechte gezondheid van deze dieren is niet altijd meteen zichtbaar bij shows aan de kant de weg of op selfies op sociale media. Bovendien worden tijgers met duidelijk zichtbare gebreken 'gewoon afgedankt'.”

De truecrimedocumentaire Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, waarin het probleem van grote katachtigen in gevangenschap in de Verenigde Staten breed werd uitgemeten, greep mensen wereldwijd. Maar in de serie kwamen ook veel zaken niet aan bod, zoals de lijnteelt en het feit dat ook in andere landen grote katachtigen in gevangenschap worden gehouden.

Keerpunt

Witte tijger Saber

IFAW werkt met overheden wereldwijd om grote katachtigen te beschermen. In de Verenigde Staten – waar naar schatting meer tijgers in gevangenschap worden gehouden dan er wereldwijd nog in het wild leven – hebben wij nu een belangrijk keerpunt bereikt.

Onder de heringevoerde federale wetgeving is het houden van tijgers, leeuwen en andere katachtigen als 'huisdieren' verboden. De wet verbiedt ook het gevaarlijke tentoonstellen van de toproofdieren, waarbij er direct contact is met het publiek. De Big Cat Public Safety Act (H.R. 263/S. 1210), die zowel met steun van de Democraten als de Republikeinen is aangenomen, is niet alleen gericht op de openbare veiligheid. De wet beschermt ook iconische grote katachtigen, zoals Afrikaanse leeuwen, tijgers, luipaarden, jachtluipaarden, jaguars, poema's en kruisingen van deze soorten.

Fascinerende dieren

Wilde katachtigen behoren tot de meest fascinerende dieren op onze planeet, maar juist door hun grote aantrekkingskracht lopen zij gevaar, voor eigen leven en voor het voortbestaan van de soort. IFAW is van mening dat wilde dieren er niet voor ons vermaak zijn.

Achter het schitterende uiterlijk van witte tijgers of de selfies op sociale media van mensen die poseren met grote katachtigen gaat groot dierenleed schuil, en helaas komt dit wereldwijd voor. IFAW zet zich ervoor in om dit probleem, waarvan veel mensen niet op de hoogte zijn, breed onder de aandacht te brengen.

Wist je dat?

  • Doorgefokte witte tijgers hebben vaak gezondheidsproblemen: gezichtsstoornissen, een uitpuilend voorhoofd, een gespleten gehemelte, een scheve rug, verkorte pezen, klompvoeten, afwijking aan de vaatring, heupdysplasie, orgaanbeschadiging, verstandelijke beperkingen en wervelkolomziektes.
  • In de Verenigde Staten worden maar liefst 10.000 grote katachtigen in gevangenschap gehouden.
  • Sinds 2003 heeft IFAW 189 grote katachtigen gered en ze in echte reservaten in de VS geplaatst.

Tekst: IFAW
Foto's: Carolina Tiger Rescue; Turpentine Creek Wildlife Refuge