ijsvogel met jong IVN

Natuurjournaal 31 juli 2021

Nature Today
31-JUL-2021 - Tweede (of derde) nest ijsvogels vliegt uit, wilde peen maakt vogelnestjes.

IJsvogels kunnen soms wel vier tot vijf nesten per jaar maken. Sommige paartjes hebben nu in ieder geval al broed twee achter de rug. De jonge vogels zijn te herkennen aan de nog kortere grijze snavel met een witte punt, ze zijn nog niet helemaal op kleur. De poten kleuren op termijn van grijs naar roze tot rood. De ouders voeren hen niet meer, maar proberen hen met visjes weg te lokken van het nest. De kans is groot dat ze daarna meteen weer beginnen te broeden in dezelfde, of een andere, zelf gegraven gang.  Ga op zoek naar de jonge ijsvogels.

Vogelnestje van wilde peen

De wilde peen is een algemene schermbloemige. Je ziet hem vooral in droge graslanden, op dijken en dergelijke. Het scherm bestaat uit vele kleine witte bloemen. In het midden zit vaak een paars of roze bloempje. Waar dat voor dient? Het zal vast iets te maken hebben met het aantrekken van insecten voor de bestuiving. De wilde peen is de voorouder van onze worteltjes. Als de bloemschermen rijpen, trekken ze zich samen en lijkt het net een vogelnestje. De hele zomer kan je deze nestjes vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN