Draaihals

Natuurjournaal 12 augustus 2021

Nature Today
12-AUG-2021 - Draaihals maakt tussenstop in Nederland, bijen behangen hun nestgangen.

De draaihals is onderweg naar zijn overwinteringsgebied en stopt op zijn reis in Nederland. Vanaf nu tot en met oktober kan je hem zien als je geluk hebt. Je zou het misschien niet verwachten aan zijn uiterlijk, maar de draaihals is een specht. Anders dan bijvoorbeeld de grote bonte specht, zit hij alleen tijdens het broedseizoen tegen boomstammen aan. De rest van het jaar zit hij voornamelijk op de grond. De draaihals is goed gecamoufleerd, dus het is een uitdaging om er een te vinden!

Gat behangersbij met blaadje

Als je in de buurt bent van een bijenhotel, of wellicht heb je er zelf een, ga dan eens heel secuur alle bezette gaatjes af. De meeste daarvan zijn, als ze bezet zijn, dichtgemetseld met een beetje klei. Maar er zijn er ook die zijn dichtgestopt met iets groens (als het vers is). Dat is het werk van een behangersbij. Daar zijn meerdere soorten van. Allemaal bijten/knippen ze kleine rondjes uit bladeren van bomen en soms van bloemen. Je kan dat wellicht ook terugvinden, aan de bladranden moet je dan bijna ronde gaten kunnen zien. Met die afgebeten stukjes blad en bloem wordt de binnenkant van de nestholte bekleed en als het laatste ei is gelegd, wordt de gang er ook mee afgedicht. Succes met zoeken!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto's: Luuk Verboom, Saxifraga; Mike Hirschler